istockphoto-1138412391-612x612-1.jpg
Gaura din stratul de ozon al Pământului, cândva cel mai de temut pericol de mediu cu care se confrunta omenirea, urmează să fie complet vindecată în cea mai mare parte a lumii în două decenii, asta după acțiunile decisive ale guvernelor lumii de a elimina treptat substanțele care epuizează stratul de ozon, a constatat o nouă evaluare a ONU.

Stratul de ozon, pierderea căruia riscă să expună oamenii la razele ultraviolete dăunătoare de la soare, este pe cale să fie complet recuperat până în anul 2040 în întreaga lume, în afară de regiunile polare, potrivit unui raport ONU. La poli vor dura ceva mai mult – stratul de ozon va reveni complet până în anul 2045 peste Arctica și până în anul 2066 peste Antarctica, transmite The Guardian.

În urma alarmei legate de pierderea de ozon din anii 1980, stratul de ozon s-a îmbunătățit constant în urma protocolului de la Montreal din 1989, un acord internațional care a ajutat la eliminarea a 99 % dintre substanțele chimice care epuizează stratul de ozon, cum ar fi clorofluorocarburile (CFC) care erau utilizate ca solvenți și agenți frigorifici.


Sursă: The Guardian

„Acțiunea privind ozonul creează un precedent pentru acțiunile climatice”, a declarat Petteri Taalas, secretarul general al Organizației Meteorologice Mondiale, care a dezvăluit luni raportul de progres care este realizat la fiecare patru ani. „Succesul nostru în eliminarea treptată a substanțelor chimice care consumă ozon ne arată ce se poate și ce trebuie de făcut de urgență pentru a reduce consumul combustibililor fosili, pentru a reduce consumul de gaze cu efect de seră și, astfel, de a limita creșterea temperaturii.”

Răspunsul global unificat la tratarea clorofluorocarburii înseamnă că acordul de la Montreal ar trebui considerat „cel mai de succes tratat de mediu din istorie și oferă încurajare ca țările lumii să se poată reuni și să decidă un nou rezultat și să acționeze în baza lui”, a declarat David Fahey, un om de știință la National Oceanic and Atmospheric Administration, care este autorul principal al noii evaluări.

Progresul nu a fost întotdeauna fără probleme. În 2018, oamenii de știință au detectat o creștere a utilizării clorofluorocarburii, care a fost urmărită în China și în cele din urmă remediată. Între timp, înlocuirea clorofluorocarburilor cu un alt grup de substanțe chimice industriale, hidrofluorocarburile (HFC), a fost problematică, deoarece HFC-urile sunt gaze cu efect de seră, necesitând un alt acord internațional, încheiat la Kigali, pentru a reduce utilizarea acestora.

Preluat de la: diez.md