pixel.png
Ela Crăciun mărturiseşte că a fost sperată de zvonurile care circulă de câteva luni, privitor la faptul că ibuprofenul ar favoriza lipirea coronavirusului de celulele umane. În plus, există multe păreri contradictorii despre beneficiiile sau contraindicaţiile acestui tip de medicament la copii. Astfel, vedeta a intervievat medicul pediatru şi a postat răspunsurile acestuia pe blogul ei, pentru a veni în ajutorul altor părinţi care se confruntă cu aceleaşi dileme.  
 
”Cât am stat în casă în perioada izolării am avut nişte migrene şi ameţeli groaznice. La început am zis că o să treacă de la sine, mai ales că tocmai se lansaseră şi zvonurile legate de ibuprofen, substanţă care există în medicamentele pe care le luam eu de obicei în caz de durere. Am luat legătura cu doamna Dr. Irina Costache, medic specialist pediatru, ca să pot da mai departe informaţiile care pe mine m-au liniştit. Am discutat atât despre administrarea medicamentelor, dar şi despre siguranţa noastră şi a copiilor din perioada următoare”, a scris vedeta pe blogul ei.

Este dăunător Ibuprofenul în timpul pandemiei?

“Zvonurile au pornit din Franţa, undeva la sfârşitul lui martie, pornind de la o observaţie legată de receptorii enzimei de conversie a angiotensinei prin care virusul se leagă de celulele umane şi de aici ideea că medicamentul ar potenţa această posibilitate a virusului de a se lipi mai bine de celulele umane, mai exact celulele pulmonare.
<!– Bianca Drăgușanu din nou „surprinzătoare”. Ce a mai etalat pe nisipul din Mamaia–> CITESTE PE EVZ.RO: Bianca Drăgușanu din nou „surprinzătoare”….
<!– Se schimbă starea de alertă! Zi decisivă pentru România marți! Guvernul pregătește noi măsuri importante–> CITESTE PE CAPITAL.RO: Se schimbă starea de alertă! Zi decisivă pentru…
 

Organizaţia Mondială a Sănătăţii, Agenţia Europeană a Medicamentului precum şi alte autorităţi care se ocupă cu reglementarea medicamentelor ca Food and Drug Administration din Statele Unite (acea organizaţie care are grijă de tot ceea ce trebuie să consumăm noi ca alimente şi medicamente) au venit şi revenit cu o serie de declaraţii conform cărora nu ar trebui să trăim cu această teamă pentru că nu este nicio bază ştiinţifică care să dea la o parte Ibuprofenul din medicaţie atunci când este necesar, fie că vorbim despre copii sau despre adulţi.
 
Între timp, la Londra se desfăşoară acum un studiu care să arate că acţiunea Ibuprofenului poate fi benefică în tratamentul infecţiei cu coronavirus.  Se studiază  posibilitatea ca Ibuprofenul folosit ca antiinflamator, dar şi ca antitermic în cazul bolnavilor cu SARS COV-2 să ajute, nu să fie dăunător”, a explicat medicul pediatru în interviul publicat pe blogul Elei Crăciun.

Care sunt cazurile în care ar trebui să administrăm Ibuprofen copiilor?

“Sunt foarte multe boli cronice care au nevoie de acest medicament. De exemplu copiii care suferă de artrită reumatodiă juvenilă, boli de colagen. Acestea sunt afecţiuni pentru care ibuprofenul se foloseşte în tratament cronic.

În mod curent, părinţii îl folosesc pentru ceea ce înseamnă durere şi febră. Ştim că este un medicament eficient pe care ne putem baza şi pe care eu m-am bazat şi în aceste luni pentru că a fost destul de greu să controlez febra copiilor din răcelile obişnuite care au continuat să existe în ciuda acestei pandemii şi care s-au amplificat de când s-au relaxat măsurile de distanţare socială”, adaugă specialistul.
 

La începutul acestei pandemii se spunea că cei mici nu iau coronavirus. Mai stă în picioare această ipoteză?

„Într-adevăr, studiile arată că incidenţa bolii la copii este mai mică decât la adulţi. Trebuie să subliniez că tot ceea ce spun astăzi este valabil astăzi. S-a dovedit că şi copiii se îmbolnăvesc de coronavirus, că sunt transmiţători. În ce cantitate şi cât de transmiţători sunt rămâne de dovedit. Aici sunt multe studii care nu au ajuns la o concluzie.
 
O ipoteză ar fi că cei mici pot transmite persoanelor în vârstă ceea ce înseamnă că dacă merg în şcoli, grădiniţe, creşe pot îmbolnăvi cadrele medicale şi de îngrijire. Ei fiind asimptomatici, sau cu simptome minime care să nu pună viaţa în pericol”, a spus medicul pediatru Irina Costache.

Ce măsuri trebuie să luăm noi ca părinţi pentru ca cei mici să fie în siguranţă?

„Trebuie să respectăm recomandările care sunt în vigoare în acest moment. Distanţarea fizică de un metru, un metru şi jumătate ne asigură nouă faptul că cei care intră în contact au şanse foarte mici să se contamineze în cazul în care cineva este purtător asimptomatic în acel moment.
 
Dacă avem copii care prezintă semne de viroză desigur că nu este cazul să ne mai întâlnim cu nimeni. În cazul mall-urilor, se va purta masca în interior. La noi în ţară se recomandă copiilor cu vârsta de peste 5 ani să poarte mască, în timp ce în Statele Unite copiii cu vârstele mai mari de 2 ani poartă mască.
 
Cel mai important lucru nu sunt legile, ci conştiinţa fiecăruia. Ar fi bine să ne întâlnim în grupuri restrânse, să evităm locurile de joacă, întâlnirile numeroase. În continuare să respectăm regulile de spălare pe mâini şi să-i învăţăm pe cei mici să nu ducă mâna la nas şi la gură. Este mai bine să ne vedem în natură, în grupuri restânse.
 
Dacă aşteptăm ceva în perioada aceasta este să treacă timpul. Nu trece degeaba, pentru că trece în favoarea noastră. Aflăm mult mai multe lucruri. Informaţiile pe care el avem acum despre cum se tratează această boală sunt cu mult diferite faţă de cele pe care le aveam în martie. Însă, când vom reveni la o viaţă normală nu ştie nimeni pentru că depinde de un vaccin, de o imunizare în masa populaţiei care până acum nu s-a realizat.
 
Dacă altă dată mergeai în parc şi îi dădeai copilului tău pufuleţi cu mâinile murdare, se îmbolnăvea doar copilul tău. Acum, fiecare greşeală pe care o facem e ca un joc de Domino. E ca un lanţ: cu cine m-am întâlnit ieri, câtor altor oameni le-am putut împrăştia virusul,  bunica cu care m-am văzut aseară e în siguranţă dacă eu sunt bolnav şi aşa mai departe. Totul se rezumă la a avea conştiinţă şi să fim responsabili. Fără panică şi fără prea mult stres, dar nici atâta relaxare fără măsuri nu va putea exista fără consecinţe negative”, a încheiat medicul pediatru Irina Costache.

Preluat de la: csid.ro