1498482475944.jpg

Toată ziua de duminică a fost scăldată de razele soarelui și atmosfera încinsă din Parcul „Ștefan cel Mare”. Sun Dă-i Fest este evenimentul care a oferit distracție și culoare sfârșitului de weekend.

Ziua a început cu un teatru gastronomic, „Mănâncă Verde”. Au fost prezentate bucate și moduri de preparare ecologice. Publicul s-a delectat cu multe rețete de feluri principale de mâncare, deserturi și băuturi, pe care le poți face acasă.

Partea „verde” a evenimentul a continuat la activitatea „Eco Quest”. Participanții micului concurs au fost testați pentru cunoștințele lor ecologice și cele mai bune răspunsuri au fost premiate.

Pe tot parcursul zilei, grădina publică a fost plină de standuri, mese și tarabe cu produse fabricate local. Au fost prezentate dulciuri, bijuterii, genți, tricotaje, produse cosmetice și detergenți, rechizite de birou etc. Majoritatea tarabelor au găzduit produse fabricate manual, iar vânzătorii erau chiar meșteșugarii.

Parcul a fost împărțit convențional în zone de odihnă, astfel aprticipanții au putut trece prin ecoturism, aleea inovațiilor, iar mici vizitatori au putut să se relaxeze la poiana copiilor, unde au avut parte de master-classuri, ateliere de creație, animatori și zone de joacă.

Întregul teritoriu a fost amenajat cu ajutorul voluntarilor evenimentului. O membră a echipei, Camelia Țîju, ne-a povestit despre etapele prin care a trecut organizarea festivalului.

„Primele zile a fost puțin mai greu, am făcut partea cu tablouri, iar în ultimile zile am făcut toată aranjarea: am vopsit, am tăiat abțibilduri”, zice Camelia. Iar toate aceste lucrări au fost realizate urmârind scopul principal al evenimentului – „Informarea oamenilor că există mai multe tipuri de energie și că în Moldova este posibil să folosim proviziile biologice și energia care nu dăunează planetei, acea renuvelabilă.”, a adăugat, pentru ZUGO, voluntara.

Cu adevărat resursele verzi au fost stelele evenimentului, prezentând și o expoziție de baterii solare, mecanisme care ajută zilnic să transformi această resursă în necesități cotidiene cum ar fi încălzirea apei, alimentarea electrocasnicilor sau chiar a automobilelor.

Unul dintre participanții expoziției de energie solară și-a expus părerea despre viitorul acestui tip de resurse la noi în țară.

„Trebuie să procurăm câte un sistem, să-l instalăm și asta e, avem energie. Însă sunt obstacole: sistemul încă nu este ieftin, comparativ cu veniturile pe care le avem și, în plus, nu avem nici un suport din partea statului, care ar achita cel puțin parțial costurile. Dar aceasta este energia viitorului, deci, vrem nu vrem, o să ajungem la ea.

Dacă vrem să fim bogați, trebuie să economisim”, ne-a povestit Rustislav Zuza.

Panourile solare au fost implimentate și în cadrul concertului, scena fiind alimentată parțial cu ajutorul lor. O altă parte a energiei de pe scenă a fost oferită de trupele care au încins atmosfera și au pus publicul în mișcare. Primii care au evoluat pe scenă au fost „Hi, Mum”, trupa din Comrat și cea mai tânără trupă din Republica Moldova. Cel mai „în vârstă” participant a trupei are 14 ani.

Au urmat trupele autohtone „Sillage”, „The Glimpse”, „Via Dacă” și „Amber Traps”. Participanții evenimentului au fost încântați de reprezentațiile scenice, iar principalele obiective de la festival ale tinerilor au fost muzica și yard-saleul.

„Până acum, cel mai mult îmi place muzica”, a zis Ana, una dintre spectatoarele concertului.

Seara a fost încheiată pe notele trupelor din străinătate „Flat Foot”, muzicanții suedezi și „Domino”, trupa din România, energia cărora, de asemenea, sperăm să fie renuvelabilă, și să îi revedem și la următoarea ediție Sun Dă-i Fest.

Preluat de la: Zugo.md