multivitamine.jpg

Dintre toate suplimentele de pe piață, multivitaminele se clasează pe primul loc în lista preferințelor adulților de toate vârstele, scrie Centrul de Prevenție și Control al Bolilor. Dacă nu știi care este cel mai bun moment al zilei în care să iei multivitamine, iată câțiva factori pe care trebuie să-i iei în calcul.

Multivitaminele se împart în două grupuri: cele care conțin exclusiv vitamine și suplimentele care conțin și minerale, adică un amestec de vitamine și minerale. Ambele categorii includ vitaminele C și complex-B, alături de vitaminele A, D, E și K. Pentru a maximiza absorbția vitaminelor grase solubile, trebuie să le iei la o masă care să conțină grăsimi sănătoase: o salată cu ulei de măsline sau un sandwich cu curcan și avocado.

Preferințele pe care le ai joacă un rol important atunci când vine vorba de administrarea multivitaminelor. Trebuie să recunoaștem că putem uita foarte ușor ora la care trebuie să luăm multivitaminele, motiv pentru care, pentru a putea fi constant, trebuie să optezi pentru o oră care știi că se potrivește programului tău de lucru. De exemplu, poți lua multivitaminele la masa de prânz, când știi că te așezi la masă cu restul colegilor sau seara, înainte de culcare, când te pui să urmărești serialul favorit.

O anumită etapă a vieții te poate ajuta să alegi ora potrivită pentru a lua multivitamine. De exemplu, când ești însărcinată, evident, sub recomandarea medicului curant.

Anumite afecțiuni necesită și medicație, care poate interacționa cu anumiți nutrienți din multivitamine. De exemplu, hipotiroidismul este de cele mai multe ori tratat cu levotiroxină pentru o mai bună absorbție, ceea ce înseamnă că trebuie să existe o fereastră de patru ore între acest medicament și administrarea suplimentelor cu multivitamine.

Din acest punct de vedere, părerile sunt împărțite: unii spun că ideal ar fi să luăm multivitaminele dimineața, în timp ce alții susțin că seara este cel mai bun moment. Dacă alegi să iei multivitaminele dimineața, asigură-te că mănânci înainte. Luate pe stomacul gol pot deranja tractul gastrointestinal.

Pe de altă parte, dacă iei multivitaminele seara, avantajul este că reduci riscul ca acestea să interacționeze cu alte medicamente.

Foto: shutterstock

Preluat de la: csid.ro