elvetia.jpg
Cu toții ne dorim o viață fericită și durabilă, dar cum să ajungem la o astfel de stare? Iată că analizând lista celor mai longevive țări din lume putem încerca să implementăm sfaturile și secretele lor.

Din totalitatea țărilor și orașelor clasate de World Population Review, Moldova se află pe locul 171 din 233, urmată de Ucraina – 172, iar România este pe locul 112. Speranța medie de viață în Republica Moldova este de 68,621 ani, adică 73,32 ani pentru femei și 64,217 ani pentru bărbați.


Sursă: World Population Review

Cu siguranță, mai avem de lucrat asupra modului de viață pentru a ajunge și noi să trăim mai mult, de exemplu, cum reușesc persoanele din țările de mai jos.

#1. Japonia

Japonia este prima țară cu cea mai mare speranță de viață, de 84,67 ani. Aceasta este de aproximativ 87,7 ani pentru femei și 81,5 ani pentru bărbați.

Potrivit unui studiu din 2016, speranța de viață a Japoniei este în mare parte atribuită dietei. Japonezii tind să consume multe fructe și legume, carne și pește proaspete și alimente pe bază de cereale. Fiind, în mod tradițional bogată în soia și pește, acest lucru joacă, de asemenea, un rol semnificativ în reducerea riscului de boli cardiovasculare.

Pe lângă o alimentație echilibrată, programele de vaccinare pentru copii și introducerea asigurării de sănătate de către guvernul japonez, de acum 50 de ani, a fost un imbold pentru creșterea speranței de viață.

Japonezii au și cele mai scăzute rate de obezitate în rândul bărbaților și femeilor. Doar 3,6 % dintre ei au un indice de masă corporală (IMC) peste 30, care este standardul internațional pentru obezitate.


Sursă: Unsplash/Alex Block

#2. Elveția

Prima țară europeană de pe listă este Elveția, cu o speranță medie de viață de 83,836 ani. Longevitatea este aproape dublă față de cea de la începutul secolului al XX-lea. Unele studii indică trei secrete principale ale speranței mari de viață a țării: bogăția, un sentiment de bunăstare și dieta, care constă din o mulțime de produse lactate, inclusiv brânză.

Elvețienii prezintă un puternic simț al comunității, ceea ce îi determină să petreacă timpul mai mult interacționând cu ceilalți, decât să stea în singurătate și izolare. Se estimează că 96 % dintre oameni din Elveția spun că au cel puțin o persoană pe care s-ar putea baza într-o perioadă de nevoie, conform Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică. Conexiunea puternică dintre familie și prieteni este importantă pentru sănătatea mintală, fiind un factor esențial al menținerii longevității.

În plus, bunăstarea colectivă nu este asigurată doar prin intermediul relațiilor interumane, dar și a mediul prielnic de lucru. Doar aproximativ 7 % dintre elvețienii dintr-un sondaj OCDE au declarat că lucrează foarte multe ore. De asemenea, se asigură că își iau pauzele de prânz adecvate. Majoritatea magazinelor sunt închise duminica, forțând literalmente oamenii să-și ia un răgaz, în timp ce proaspetele mame beneficiază de un concediu de maternitate de minimum 14 săptămâni. Astfel, stresul și agitația de la muncă nu mai devine un impediment în clădirea unei vieți împlinite.


Sursă: Philippe Leone

#3. Singapore

Singapore constituie a treia țară cu cea mai mare speranță de viață, de 83,662 ani. Aceasta are rate foarte scăzute de mortalitate infantilă, rate de mortalitate în trafic rutier și decese legate de poluarea aerului. În plus, Singapore are cea mai scăzută rată de mortalitate pentru bolile cardiovasculare sau respiratorii cronice, precum și pentru cele legate de apa nesigură sau de lipsa de igienă.

În mare parte, speranța de viață ridicată este datorată eforturilor depuse în prevenirea și depistarea precoce a bolilor cronice, precum și monitorizarea atentă de către medici. Managementul bolilor cronice – cheia pentru a trăi mai mult. Bolile cronice prost controlate reduc speranța de viață, cu excepția cazului în care pacienții primesc medicamente pe termen lung și urmărire. Cancerul, bolile cardiace și hipertensive sunt printre principalele cauze de deces în Singapore.

Medicii de asistență primară sunt acum capabili să ofere o îngrijire mai bună centrată pe pacient datorită comunicării îmbunătățite între medici, pacienți și îngrijitori prin sistemul integrat de îngrijire a sănătății, asigurându-se astfel că pacienții sunt îngrijiți eficient.


Sursa: unsplash/Jeremy Julian

#4. Spania

Speranța medie de viață a Spaniei este de 83,612 ani, adică 86,3 ani pentru femei și 80,9 pentru bărbați.

Locuitorii se alimentează pe baza unei diete mediteraneene, care constă din alimente precum ar fi cerealele integrale, legumele, fructele, nucile, semințele, ierburile și mirodeniile. Aderarea la dieta mediteraneeană duce la o incidență mai scăzută a bolilor cardiovasculare, în special a infarctelor miocardice și a accidentelor vasculare cerebrale, ceea ce asigură bunăstarea colectivă a societății spaniole. 

Conform reportajul U.S. News, în 2023, dieta mediteraneeană este clasată ca fiind cea mai bună dietă în general din clasamentul anual al celor mai bune diete, deja pentru al șaselea an consecutiv. Acest mod alimentar mai este și pe locul 1 în alte patru categorii: cele mai bune diete pentru sănătatea oaselor și articulațiilor, cele mai bune diete pentru familii și cele mai bune diete pentru o alimentație sănătoasă și cele mai bune diete pe bază de plante.


Sursa: unsplash/Kaitlin Dowis Hire

Dieta mediteraneeană este primul motiv pentru care oamenii trăiesc mai mult în Spania, iar din al doilea motiv fac parte factorii de mediu, precum ar fi nivelurile ridicate de soare și climă blândă în majoritatea regiunilor. Expunerea regulată la soare este modalitatea cea mai naturală de a obține suficientă vitamina D.

#5. Italia

Cu a cincea cea mai mare speranță de viață din orice țară, italienii trăiesc în medie 83,568 ani. Aceasta este 85,6 ani pentru femei și 81,4 ani pentru bărbați. Speranța de viață din Italia a înregistrat scăderi mici în ultimii ani, care a fost atribuită că aproximativ 8,4 % din populația Italiei trăiește în sărăcie totală. Partea de nord a țării, care este cea mai dezvoltată economic, are o speranță de viață cu aproximativ trei ani mai mare decât partea de nord, mai săracă a țării.

Care este motivul din spatele unei vieți longevive italiene? Răspunsul e simplu, atribuirea mișcării ca stil de viață. Din cauza conformației urbane, a obiceiurilor sau a climei, mersul pe jos este activitatea fizică preferată a italienilor care, uneori de nevoie și alteori de plăcere, își petrec o bună parte din zi în aer liber. Numeroasele orașe sunt mici, pline de scări și alei scurte pentru care trecerea este asigurată doar pentru o persoană sau două, nemaivorbind de mașini.

Dincolo de doza de activitate zilnică, longevitatea italienilor este asigurată și de dieta mediteraneeană. Legumele și fructele proaspete sunt accesibile, folosind mult ulei de măsline la gătit și mai puține grăsimi animale decât se găsesc în alte culturi culinare.


Sursă: unsplash/La So

Japonia, Elveția, Singapore, Spania și Italia oferă multe sfaturi utile, începând cu o alimentație echilibrată, relaționarea cu semenii și terminând cu prevenirea bolilor înainte de apariția lor. Aceste secrete nu sunt obiceiuri neordinare, ci, din contra, ele sunt la îndemâna oricărei persoane. Tot ceea ce trebuie să facem este să le urmăm exemplul pentru a avea o viață de lungă durată.

Autoare: Daniela Bruma

Preluat de la: diez.md