Odesa-2.jpg
Astăzi, în jurul orelor 14.00 și 15.00, circa șase rachete de croazieră au fost lansate spre Odesa. Unele dintre acestea au lovit ținta, iar altele au fost interceptate de sistemul de apărare antiaeriană. Bucățile uneia au nimerit într-un bloc locativ și în câteva mașini parcate în curte. Un bărbat a murit fiind ars de viu în propria mașină.

Despre posibilul atac asupra Odesei s-a cunoscut dinainte. Inițial despre acest lucru a vorbit ofițerul de presă al oficiului operațional al Administrației Militare Regionale Odesa, Serhi Bratciuk, iar spusele lui au fost confirmate de revista engleză The Times.

„Armata rusă intenționează să folosească patru submarine pentru a lansa rachete pe teritoriul Ucrainei. Rachetele pot fi lansate de la 50 de metri adâncime ceea ce înseamnă că sistemele de protecție aeriană nu vor avea timp suficient pentru a le detecta”, a spus Bratciuk.

Revista The Times scria că: „Rusia va folosi submarinele amplasate în Marea Neagră pentru a lovi ținte ucrainene îndepărtate cu rachete de croazieră, în timp ce navele de război sunt nevoite să se afle mai departe de mal adoptând o abordare mai precaută după distrugerea navei ruse Moskva”.

În jurul orei 15.00, deasupra Odesei au fost observate cum zboară rachete, însă ele nu au fost lansate de submarine, așa cum se spunea, dar de avioanele ruse TU-95 aflate la o distanță sigură, mai exact în Marea Caspică, pentru a nu putea fi doborâte de sistemul de apărare antiaeriană.

Consilierul ministrului de interne, Anton Herașenko, a scris pe canalul său de Telegram că: „Oamenii au auzit explozii în diferite raioane din oraș soldate în urma atingerii țintei sau după interceptarea rachetelor. Se știe exact că o rachetă a explodat în aer și a căzut într-un bloc locativ”.

Ministrul de externe, Andrei Kuleba, a spus că Rusia trebuie să fie declarată stat terorist. „Nimeni nu trebuie să aibă afaceri, proiecte culturale, contacte cu această țară”, a scris acesta pe Twitter.

Potrivit șefului cabinetului președintelui, Andri Ermak, în urma atacului din Odesa au murit cel puțin cinci oameni, dintre care și un bebeluș de trei luni. 18 persoane au fost rănite.

Одеса. Офіційно//Telegram

Одеса. Офіційно//Telegram

Одеса. Офіційно//Telegram

Одеса. Офіційно//Telegram

Одеса. Офіційно//Telegram

Одеса. Офіційно//Telegram

Preluat de la: diez.md