covorul2.jpg
De-a lungul anilor la Chișinău s-au întâmplat mai multe lucruri frumoase, lucruri care pot inspira evenimente din viitor dacă despre ele se știe. Astfel echipa #diez și-a propus să-și amintească toate flashmoburile care s-au întâmplat în centrul Chișinăului în ultimii 10 ani.

Februarie – Harlem Shake

Harlem Shake a fost unul din primele trenduri internaționale adaptate online-ului din Moldova, astfel de la tineri, la ONG-uri, companii sau viitori politicieni au încercat să danseze Harlem Shake. Esența dansulului constă în aceea că în partea introductivă, primele 14-15 secunde, dansează un singur om care poartă o pălărie (de obicei, o cască), în același timp alte persoane sunt implicate în activități de rutină, după care, videoclipul e întrerupt preț de fracțiune de secundă, iar când revine, toți oamenii în costume de dans fac mișcări haotice, luând poziții neobișnuite.

Mai jos vedeți unul din filmulețele noastre preferate.

Martie – Nu bate femeia, bate covorul

De ziua femeii, tinerii de la Centrul Media – o organizație neguvernamentală creată în Moldova cu sprijinul UNICEF, cu scopul de a instrui tinerii in diverse domenii – au organizat un flashmob la Chișinău și unul la Soroca împotriva violenței asupra femeilor. Inițiativa acțiunii, mai putin obișnuită pentru ziua când de obicei se vorbește numai despre lucruri bune și se fac complimente femeilor, se datorează faptului că violenţa împotriva femeilor este un fenomen răspândit în societatea moldovenească, scria Europa Liberă.

Europa Liberă

Europa Liberă

Europa Liberă

Europa Liberă

Europa Liberă

Europa Liberă

Europa Liberă

Europa Liberă

Aprilie – Bate mingea, nu copilul!

La 9 aprilie în fața Teatrului de Operă și Balet, s-a organizat un flashmob împotriva faptului că părinţii continuă să vadă în bătaie o „metodă pedagogică”. Iar cifrele UNICEF arată că peste 40% dintre copiii cu vârsta de până la 6 ani sunt bătuţi, scria Europa Liberă.

Europa Liberă

Europa Liberă

Aprilie – Ziua Tricolorului

O ceremonie de arborare a drapelului pe Arcul de Triumf din Parcul Catedralei a avut loc la ora 12, la 27 aprilie 2013. Acţiunea a fost organizată de Primăria Chişinău, împreună cu copiii de la Centrul Republican „Artico”. 

Mai – Iubește-ți râul

Peste o sută de tineri au participat la flashmobul menit să atenţioneze autorităţile dar şi locuitorii capitalei despre cauzelor poluării râului Bâc. La eveniment au venit tineri atât din Chişinău cât şi din Călărași, Strășeni, Ialoveni şi Anenii Noi, scria zdg.md

Prin intermediul flashmobului, participanții au vrut să atragă atenția autorităților locale și centrale asupra poluării grave a râului Bâc.

Scenariul flashmobului reflectă cele mai frecvente cazuri de poluare a râului în perimetrul municipiului Chișinău și este realizat de echipa de teatru de la LT „Principesa N. Dadiani”. La finalul spectacolului tinerii s-au poziționat în mod organizat, astfel încât să transmită mesajul „♥ r. Bîc”.

Mai – Ornamentul etnic – codul tău genetic

Pe data de 21 mai 2013, în premieră la Chișinău a fost sărbătorită Ziua Internațională a Cămășii Ucrainene, prin organizarea unui flashmob „Ornamentul etnic – codul tău genetic”. Manifestarea culturală a fost organizată de Comunitatea Femeilor Ucrainene din Moldova (CFUM), în parteneriat cu Asociația Tineretului Ucrainean „Zlagoda”. La invitația organizatorilor, Odescablu Moldova fiind o întreprindere cu capital ucrainean, a susținut cu bucurie aceasta inițiativă, scrie okm.md

150 de persoane îmbrăcate în cămăși tradiționale ucrainene au format elemente prezente în ornamentele tradiționale și au lansat baloane cu heliu, de culorile drapelelor Ucrainei și al Republicii Moldova.

okm.md

okm.md

okm.md

okm.md

okm.md

okm.md

Septembrie – Ziua anti-suicid

Cu ocazia Zilei Mondiale de Prevenire a Suicidului, organizaţia non-guvernamentală “AO Altruism” în parteneriat cu Spitalul Internaţional Medpark, a organizat in centrul municipiului Chişinău evenimentul public „La lumina speranței”.

Octombrie – Zi de naștere Sis and Bro

La 23 octombrie, Clubul de dansuri Sis and Bro și-au serbat ziua de naștere, cu această ocazie au surprins trecătorii din Parcul Central.

Noiembrie – Atitudine pozitivă pentru susținerea şi incluziunea socială reușită a victimelor traficului de ființe umane

La 15 octombrie 2013 a fost organizat în preajma Arcului de Triumf din capitală un flashmob care vine să încurajeze societatea să ia o atitudine pozitivă pentru susținerea şi incluziunea socială reușită a victimelor traficului de ființe umane, excluderea stigmei şi a discriminării faţă de aceste persoane. Acţiunea respectivă a fost realizată împreună cu studenţii şi ONG-urile locale, în cadrul căreia au fost utilizate figurine în formă de femeie și bărbat, conţinând mărturii reale ale victimelor, cu scopul sensibilizării opiniei publice. De asemenea, a avut loc un minut de susţinere pentru victimele Traficului de Fiinţe Umane. Fiecare participant a avut în mână câte un balon albastru, iar la finele evenimentului acestea au fost lăsate în liber zbor, scria diez.md

Noiembrie – Ziua Tinerilor

Comisia Mass-Media și Relații cu Publicul a Consiliului Local al Copiilor și Tinerilor, a organizat un flashmob, stil snake, pentru a atrage atenția chișinăuienilor asupra valorilor tinerilor, astfel stimulându-i să nu uite de cea mai frumoasă perioadă a vieții lor, perioada în care totul este posibil și în care inima bate pentru viitor. Pentru a evidenția acest mesaj, membrii comisiei au filmat un mic spot în care felicită tineretul moldav. „Nu uitați că tânărul e licărul de speranță pentru o viață frumoasă”, scria pagina CLCT

Decembrie – Tribut lui Paul Walker – Viteza poate ucide

La 2 decembrie 2013, mai mulți tineri din Chișinău s-au adunat pentru a-i aduce tribut lui Paul Walker, care murise la 30 noiembrie într-un accident de mașină.

*De asemenea, în mai 2013 a avut loc un flashmob cu ocazia Zilei Libertății Presei, iar în noiembrie 2013 cu ocazia Zilei Anti-fumat, însă n-am reușit să găsim informații și materiale reprezentative despre aceste flashmoburi.

Dacă mai aveți informații despre alte flashmoburi care s-au întâmplat în anul 2013, dați-ne de știre.

Preluat de la: diez.md