viber_image_2022-12-29_13-57-02-838.jpg
Orașul lui Mozart, Salzburg, este a doua casă a Valeriei Negru, studenta la Media și Comunicare. Vitrinele luminate feeric și târgurile de Crăciun îi magnetizează pe toți cei care au norocul de a-și petrece sărbătorile de iarnă în această fascinantă regiune a Austriei. Valeria a reușit, până a reveni acasă, să se lase încântată de magia atmosferei de acolo, pe care v-o prezintă și vouă.

Cel mai festiv lucru pe care îl poate face oricine în Europa în perioada sărbătorilor de iarnă este să viziteze târgurile de Crăciun. Salzburg, orașul în care studiez și locuiesc de mai bine de doi ani, continuă să fascineze toți vizitatorii săi cu unul dintre cele mai magice târguri de Crăciun.

Salzburger Christkindlmarkt întâmpină mii de vizitatori în fiecare an, de la 17 noiembrie până la 1 ianuarie în centrul orașului vechi și îi încântă cu decorațiunile sale magice, cu căsuțele din lemn de unde putem achiziționa bunuri care mai de care și, nu în ultimul rând, unde ne putem bucura de mâncăruri tradiționale și de faimoasele băuturi calde – glühwein, punsch, eggnog –, tocmai bune pentru serile reci de iarnă.

Un alt lucru deosebit în Salzburg sunt trăsurile trase de cai, care circulă pe tot parcursul anului cu excepția zilelor foarte friguroase și care sunt deosebit de fascinante în timpul târgului de Crăciun. Cea mai mare plăcere este să te plimbi prin orașul înzăpezit cu munții în depărtare, auzind pe fundal tropăitul cailor, ale căror trăsuri sunt decorate cu panglici roșii. În conformitate cu tradiția sa culturală, Salzburg oferă, de asemenea, o serie de concerte denumite în mod special concerte de advent (Adventskonzert). Unele pot fi contra cost, de altele vă puteți bucura gratuit, de exemplu, de un cor cântând în centrul târgului.

Mâncarea este, bineînțeles, marea atracție pentru majoritatea vizitatorilor, iar unele delicii, în special dulciurile, nu pot fi găsite nici măcar în afara târgurilor, motiv pentru care oamenii se bucură în mod deosebit de perioada acestora. Printre nenumăratele bunătăți se numără apfelradeln – felii de mere prăjite într-o crustă subțire de aluat, servite cu scorțișoară, sos de vanilie și, uneori, Bailey’s, pentru doritori. Un alt deliciu dulce este tradiționalul kaiserschmarrn – un tip de clătită servită cu o varietate de topping-uri, sos de mere, ciocolată, afine, stafide etc. Se mai comercializează vafe belgiene, cartofi copți cu umplutură de smântână și verdețuri și alte nenumărate delicatese.

Printre mărfurile vândute în căsuțele din lemn putem găsi o varietate de decorațiuni de Crăciun, globuri de sticlă, cutii muzicale de toate formele și mărimile, jucării pentru pomul de Crăciun, lumânări, coronițe de Crăciun, haine, produse de îngrijire și multe altele.

Această perioadă feerică de sărbători din Salzburg nu numai ne oferă posibilitatea de a savura magia târgurilor, dar și cea a străduțelor înguste parcă rupte din poveste, cu ghirlande, panglici și fundițe atârnate de case, magazine decorate festiv și oameni entuziasmați de venirea sărbătorilor.

Piețele de Crăciun europene sunt cu siguranță un must see și un to do în lista noastră de dorințe, planuri și speranțe!

Autoare: Valeria Negru

Preluat de la: diez.md