Untitled-design-6.jpg
Incrustarea dinților cu pietre prețioase nu este nici pe departe un element contemporan al modei, ci mai degrabă, precum și tatuajele, mărgelele, cerceii sau brățările, o practică întâlnită încă din antichitate.

Primii oameni care și-au incrustat dinții au fost cei din triburile mayașe. Aceștia își pileau dinții, dându-le o anumită formă care trebuia să demonstreze statutul și apartenența la un anumit trib, tot atunci a apărut și incrustația. Aceasta consta în găurirea unui dinte și introducerea pietrelor prețioase în gol.


Sursă: invdes.com

Oamenii de știință au studiat mai multe detalii ale maxilarelor reprezentanților Maya care dețineau incrustații dentare, rămânând uimiți de substanța utilizată pentru alipirea lor. Este vorba despre o materie extrem de rezistentă (ține piatra prețioasă în loc de peste 1 000 de ani), ingredientele căreia puteau lupta împotriva cariilor dentare și care puteau reduce inflamația și infecția în cavitatea bucală. Cercetătorii au văzut, de asemenea, că indienii și-au găurit dinții atât de priceput, încât rareori au afectat nervii și vasele de sânge din ei, transmite invdes.com.

S-a descoperit că majoritatea substanțelor dentare din Maya conțin compuși asociați cu rășina de pin, despre care se crede că ar avea proprietăți antibacteriene. Doi dintre cei opt dinți conțineau rămășițe de sclerolidă, un compus vegetal cu proprietăți antibacteriene și antifungice.

În triburile Maya, bijuteriile din dinți erau o normalitate atât pentru cei săraci, cât și pentru cei bogați, indiferent dacă erau bărbați sau femei. Bijuteriile erau păstrate pe parcursul întregii vieți și probabil aveau o semnificație spirituală.

Practica decorării dinților a fost întâlnită pe larg în antichitate. Unele triburi de indieni și-au ascuțit dinții, iar locuitorii din Bali, dimpotrivă, au pilit șase dinți din față, făcându-i drepți. În triburile africane, unii dinți din față au fost în general îndepărtați în scopuri decorative. Japonezii, din antichitate până aproape de mijlocul secolului al XIX-lea, au păstrat tradiția înnegririi dinților, numită ohaguro.

În vremurile moderne, incrustarea dinților a devenit populară datorită culturii hip-hop. Tendința a început în anii ’80 în Statele Unite ale Americii și până în anii 2000 a depășit scena rap și a devenit mainstream.

De la începutul anilor 2000, Rihanna, Katy Perry, Kim Kardashian, P!nk, Lana Del Rey și multe alte vedete occidentale au apărut cu bijuterii pe dinți. Recent, tendința pentru dinții cu bijuterii a devenit cu adevărat masivă, aceasta fiind folosită nu numai de rapperi sau de divele de la Hollywood, ci și de vedetele TikTok-ului, de bloggeri și de oameni obișnuiți, scopul fiind de a-și manifesta individualitatea.

Preluat de la: diez.md