Untitled-design-18-1.jpg

Tradițiile și obiceiurile moldovenești reprezintă o parte esențială a identității naționale. Ele reflectă valorile, credințele și cultura noastră, iar păstrarea lor ne ajută să rămânem diferiți, unici. Pentru a împărtăși aceste tradiții care ne definesc ca popor, peste 30 de tineri și seniori din satul Călinești, raionul Fălești, și din comuna Balatina, raionul Glodeni, și-au dat întâlnire pe 19 ianuarie în cadrul unui eveniment cultural. Evident, noi nu am putut lipsi de la acesta, așa că în continuare vă relatăm și vă arătăm cum a fost.

Cu inițiativa de a organiza evenimentul au venit tinerii și tinerele din Călinești după ce și-au cunoscut semenii din Balatina la o activitate organizată în cadrul programului USAID „Comunitatea Mea”, la Chișinău.

Președinta Consiliului Local al Tinerilor Călinești, Livia Cireș, a menționat că scopul serii culturale a constat în construirea unor legături prietenești între tinerii și seniorii din cele două localități, dar și în realizarea unui schimb de experiențe, valori. Totodată, decizia de a implica persoanele de vârsta a treia în această activitate a fost luată din motiv că ele au ce povesti și pot oferi un bun exemplu tinerilor. Astfel, evenimentul a servit o oportunitate minunată de învățare reciprocă și de consolidare a colaborării între două comunități și generații.

Festivitatea a început cu împărțirea pâinii și sării cu invitații, ceea ce, conform legendei, înseamnă a pecetlui o prietenie și a crea o legătură durabilă. Apoi, tinerii și seniorii din Călinești și Balatina, pe rând, au făcut o prezentare a localităților din care vin, au spus urături, au colindat și au dansat.

Evident, din motiv că pe 19 ianuarie creștinii ortodocși sărbătoresc Boboteaza, preotul din localitatea gazdă nu a lipsit de la eveniment. Acesta a avut grijă să stropească cu agheasmă încăperea și să binecuvânteze participanții.

Hainele tradiționale purtate de către majoritatea celor prezenți la eveniment au reușit să mă ducă în trecut, în perioada în care oamenii își scoteau portul popular din șifonier nu doar de sărbători, ci zi de zi. Mai mult, costumațiile speciale și dansul numit „Mersul cu capra” mi-au amintit de copilărie, de ajunul Anului Nou petrecut la sat, de bucuria pe care ne-o aduceau urătorii atunci când intrau pe poartă. În general, spectacolul tinerilor și seniorilor a reușit să creeze o atmosferă de poveste, să ne detașeze de problemele cotidiene și să ne aducă emoții pozitive. Mi-a făcut plăcere să urmăresc cum tradițiile noastre capătă viață.

La finalul evenimentului, călineștenii și balatinenii au avut ocazia de a savura bucate tradiționale moldovenești, gătite cu multă dragoste de către gospodarii și gospodinele din cele două localități. Pe masă și-au găsit loc sarmalele, plăcintele, baba albă, baba neagră și biscuiții numiți în unele regiuni „uscățele”. Evident, ulciorul cu vin la fel era prezent.

Primara satului Călinești, Ala Procopciuc, a menționat că anterior în localitatea sa nu prea se organizau activități culturale și nu se promovau atât de mult tradițiile moldovenești. Respectiv, scopul său este de a dezvolta această latură: „La Balatina mereu se punea accent pe cultură, de aceea atunci când tinerii au venit cu inițiativa de a organiza această activitate eu m-am bucurat. Cred că este un exemplu bun pentru noi și sper că-l vom urma”.

În același timp, primarul comunei Balatina, Dumitru Iațuc, a subliniat că, prin intermediul evenimentului dat, într-adevăr s-a reușit realizarea unui schimb de valori și practici între cele două localități. Potrivit lui, nici măcar nu contează atât de mult genericul sub care s-au adunat tinerii și seniorii, ci faptul că aceștia și-au dorit să conlucreze.

Persoanele de vârsta a treia care au participat la festivitate au ținut să specifice că le-a făcut plăcere să colaboreze cu generația tânără, evenimentul fiind unul foarte aproape de suflet. Bibliotecara principală a Bibliotecii Publice Balatina, Svetlana Țurcanu, a afirmat că asemenea activități au capacitatea de a promova tradițiile lăsate zestre de către strămoșii noștri, dar și de a insufla dragostea pentru cultură și activism civic tinerilor.

Mai multe fotografii de la eveniment găsiți mai jos.

Preluat de la: diez.md