hipotiroidism.jpg

Când suntem în sezonul rece pare inevitabil să luăm în greutate și să simțim în permanență că ne este frig, dar din păcate aceste două semne pot indica „boala invizibilă” la care puțini se gândesc. Chiar și răceala poate veni la pachet cu semne de oboseală și depresie, dar află că toate aceste simptome anunță prezența unui hipotiroidism, afecțiune în care glanda nu produce suficienți hormoni.

Această afecțiune poate fi tratată prin consumul zilnic de tablete hormonale, dar nu întotdeauna este ușor de depistat, iar asta pentru că simptomele date de hipotiroidism pot fi similare altor afecțiuni și le poți observa abia după câțiva ani.

Boala este produsă din cauza sistemului imunitar care atacă glanda tiroidă și o deteriorează, făcând-o să producă mai puțini hormoni tiroxin. De asemenea, mai poate fi cauzată și de tratamentele pentru cancerul de tiroidă sau hipertiroidism.

Fără tratament, afecțiunea poate crește riscul de boli cardiovasculare din cauza nivelului redus de tiroxină care crește nivelul colesterol din sânge. O tiroidă „leneșă” poate produce și gușa.

Lăsată netratată în timpul sarcinii, poate crește riscul de preeclampsie, anemia la mamă, probleme de sarcină, naștere prematură și multe altele. În cazuri rare, o tiroidă leneșă poate duce la apariția unei afecțiuni care-ți poate pune viața în pericol, numită coma mixedematoasa.

Ar trebui să mergi la medic pentru a te testa în cazul în care te confrunți cu oboseală, creștere în greutate, depresie, sensibilitate la frig, piele uscată și păr uscat sau dureri musculare.

Simptomele hipotiroidismului includ:

Surse: https://www.nhs.uk/conditions/underactive-thyroid-hypothyroidism/symptoms/

Preluat de la: csid.ro