1530865010682.jpg

Sărutul poate fi un simplu gest de tandrețe, prin care să ne mărturisim iubirea, pasiunea, dorinţa, prietenia, încrederea sau respectul. Această zi este sărbătorită de toți pupăcioșii, în fiecare an, pe 6 iulie.

Poate că pentru mulți dintre noi sărutul este ceva simplu, o interacțiune cu omul iubit, însă de acest gest s-au ocupat filosofi, istorici şi antropologi, scriitori, pictori, sculptori sau cineaşti. Tocmai pentru că e vorba de un gest extrem de discutat, ZUGO a decis să culeagă 20 de curiozități despre el și să ți leprezinte mai jos.

1. Cui îi aparține ideea de a sărbători ziua sărutului? Ideea acestei sărbători aparţine britanicilor, iar Organizaţia Naţiunilor Unite a stabilit o zi în care acest cel mai tandru gest să fie celebrat în toată lumea: 6 iulie.

2. S-a estimat că în viaţa noastră primim 25.000 de săruturi și, în total, petrecem câteva săptămâni din viaţă sărutându-ne.

3. Mai este determinat că majoritatea persoanelor se apleacă spre dreapta când sărută, iar doua treimi dintre oameni ţin ochii închişi în timpul acestei interacțiuni.

4. Se mai cunoaște că un minut de sărutări consumă 26 de calorii.

5. Știut e faptul că bărbaţii care îşi sărută partenerele dimineaţa, înainte de a pleca la muncă, au un salariu mai mare decât cei care sar peste acest gest.

6. Antropologii au ajuns la concluzia că obiceiul sărutului este legat de supravieţuirea speciei, iar chimiştii şi biologii, care au analizat în detaliu reacţiile chimice declanşate de sărut, afirmă fie că ar fi echivalentul unui vaccin natural sau a unui drog care face creierul să secrete aceiaşi neurotransmiţători ca şi în cazul în care sărim cu paraşuta, facem bungee jumping sau alergăm, fie că, dimpotrivă, ar fi un focar de boli.

7. Dincolo de statistici, sărutul rămâne, în primul rând, un gest romantic şi apoi un bun remediu natural împotriva stresului şi a ridurilor, pentru a îmbunătăţi circulaţia sângelui şi a ameliora durerile. Aşa se explică de ce atunci când mamele îşi sărută copiii care se lovesc, durerea pare că începe să dispară.

8. De cine a fost „descoperit” sărutul? Se pare că sărutul a fost introdus în viaţa publică de romani care sărutau statuile zeilor ca o formă de veneraţie religioasă, dar şi inelele sau robele conducătorilor ca semn de supunere.

9. Împăratul roman Tiberius a interzis, însă, sărutul, în încercarea de a împiedica răspândirea unei boli numite „mentagra”, care îi desfigura pe cei afectaţi.

10. În Grecia antică, poziţia în societate dicta modul în care era permis sărutul: pe obraz sau pe gură pentru cei de acelaşi rang, împăraţilor li se sărutau picioarele, iar superiorilor li se săruta mâna.

11. Sărutul mirilor ca simbol al dragostei eterne îşi are originea tot la romani. În ceremoniile căsătoriilor religioase, sărutul mirilor este un simbol al uniunii spirituale, al dragostei, al armoniei şi al prosperităţii.

12. Știați de sculptura lui Auguste Rodin din 1889 „Sărutul” sau „Sărutul” lui Constantin Brâncuşi din 1908? Mai există și cel al lui Antonio Canova – „Psyche şi Eros”, îmbrăţişându-se şi sărutându-se.

13. Primul sărut de pe marele ecran a avut loc în 1896, în filmul „The Kiss”, avându-i drept protagonişti pe May Irwin şi John Rice. Filmul de doar 47 de secunde a fost realizat de inventatorul Thomas Edison şi a iscat un mare scandal la acea vreme.

14. Unul dintre cele mai celebre săruturi din filme, poate chiar cel mai cunoscut, este sărutul dintre Clark Gable şi Vivien Leigh din filmul „Pe Aripile Vântului”.

15. Sărutul victoriei, fotografia denumită „The Kissing Sailor”, a devenit un simbol al bucuriei din Statele Unite la sfârşitul Celui de Al Doilea Război Mondial.

16. Showbiz-ul internaţional a avut şi el mai multe sărururi celebre, chiar între femei, cum ar fi cel dintre Britney Spears şi Madonna din timpul ceremoniei premiilor MTV din 2003.

17. Iar sărutul dintre doi bărbaţi apare pe marele ecran abia în 1971, în filmul „Sunday Bloody Sunday”, care are în centrul poveştii un triunghi amoros format dintre o femeie şi un bărbat care au o aventură cu acelaşi tânăr.

18. Aproximativ 10% din populaţia planetei fie nu cunoaşte, fie nu admite sărutul, iar în unele culturi obiceiul este înlocuit cu alte semne de afecţiune. În câteva ţări asiatice, sărutul în public este interzis şi pedepsit prin lege.

19. Eschimoşii doar ating nasul de nasul partenerului, apoi trag aer adânc în piept şi expiră profund pentru a savura „aroma” partenerului. În încheiere, cei doi parteneri îşi ating obrajii pentru câteva momente.

20. Pentru laponii din Europa nordică, sărutul este, de asemenea, tabu. În schimb, femeile şi bărbaţii dintr-o comunitate obişnuiesc să înoate goi împreună.

Citește și: foto | „Sărutul în 100 imagini de pe glob”. Cum arată proiectul unui argentinian care a cutreierat zeci de orașe?

Preluat de la: zugo.md