1531576087392.png

Seara de vineri a fost una de excepție pentru vizitatorii Festivalului Internațional de Film Transilvania, TIFF. Zeci de oameni au privit cu emoții proiecția cinematografică „Foxtrot”, redată ieri, în cadrul Centrulului Cultural Odeon.

Sub regia lui Samuel Maoz, „Foxtrot” reprezintă o realitate, o dramă a unei familii destrămate și o evoluție a tragediei. Aspectul liniștit al scenelor din film sunt doar o aparență pentru că trăirile personajelor sunt total opuse.

Michael și soția sa, Dafna, prezintă unele dintre principalele roluri ale proiecției, însă, totul se învârte în jurul lui Jonathan, fiul acestora. Plecat la armată, părinții lui află de la un ofițer că este mort, iar de aici viața de familie ia o altă întorsătură și nu întârzie să ofere surprize pe măsura experiențelor militare suprarealiste ale fiului lor.

Surprizele, dar și așteptările au fost mari și pentru spectatorii veniți să vizioneze acest film. Oamenii au trăit fiecare emoție și trăire a personajelor, iar, uneori, au rămas șocați de unele schimbări.

„Anul acesta, festivalul este, probabil, mai bun decât edițiile trecute. Filmul de azi a fost extraordinar – un început neașteptat, un mijloc și mai neașteptat, un final așteptat. Încă sunt sub impresii, trebuie să mai reflectez mult asupra lui. Concluzia e că nimic nu rămâne nepedepsit. Cel mai mult m-a impresionat personajul Michael, cu o istorie ce s-a dezvoltat pe parcursul scenelor, Jonathan fiind doar un instrument de developare a adevăratei naturi a tatălui. Cu siguranță, vom veni și duminică la festival”, a menționat Onorica.

Seara de vineri, 13 iulie, a venit cu două proiecții pentru public, iar impresiile au fost mari, chiar și după încheierea primului film „Foxtrot”. Deși personajele filmului nu au fost tocmai o inspirație, ele au fost apreciate și îndrăgite de oaspeții TIFF Chișinău.

„Filmul a fost interesant pe bază de structură, pentru că la început a fost prezentată viața unei familii, ca mai apoi să fie o schimbare bruscă, și anume a fost prezentată viața de zi cu zi la un post vamal a fiului, care se credea mort în prima parte. Personajele au avut multe defecte, însă, rolul principal l-a avut fiul, pentru că el a influențat conflictul interior cu monotonia vieții sale. Avem bilete și pentru a doua proiecție de azi, deci, abia așteptăm să vizionăm”, a spus Mihai.

Aflat la cea de-a treia ediție, Festivalul a adus cu el 20 de filme excepționale, nu doar prin actorii bine pregătiți și tematica proiecțiilor, dar și abordarea diferită a acestora și evoluția la tot ce se poate întâmpla. Acest eveniment a demonstrat că este diferit, deoarece prezintă realizări cinematografice realiste și, poate greu de înțeles, dar cu o adevărată lecție și influență psihologică asupra spectatorilor.

„Acest festival este unul dintre cele mai mari din Europa Centrală și de Est. Noi aducem filme care, nu numaidecât o să ajungă la cinematograf, și care o să adune mult public, deoarece ele sunt separate și abordează subiecte destul de acute. Pe parcursul ediției nu a fost o creștere spectaculoasă ca public, pentru că în Republica Moldova este o luptă stranie cu cultura. Filmul de astăzi, „Foxtrot”, este israelean, premiera a avut loc la Veneția, a fost difuzat la multe festivaluri și propus de Israel la Oscar”, a declarat pentru ZUGO președintele ALTFilm și co-organizatorul evenimentului, Dumitru Marian.

Cel mai mare festival de film din România va continua la Chișinău, până pe 15 iulie. Cele mai așteptate titluri ale anului, premiere, proiecții în aer liber și workshop-uri dedicate cinefililor vor transforma Chișinăul în capitala filmului, gazdă fiind Cinematograful Odeon, scuarul Liceul „Gh. Asachi” și Cinema Buiucani.

Amintim că TIFF este organizat de Asociația „Festivalul de Film Transilvania”, co-organizator fiind ALTFilm. Dacă vrei și tu să vii la proiecțiile Festivalului, te invităm pe pagina evenimentului să vezi care sunt filmele ce urmează a fi ecranizate. Nu rata ocazia să-ți petreci weekendul mai frumos.

Citește și: Azi se dă startul TIFF Chișinău! Filmul „Aniversarea” deschide festivalul în prezența regizorului Dan Chișu​

 

Preluat de la: zugo.md