1510580982094-pisica.jpeg
Poate că nu-ți pasă de spațiu sau de Franța. Dar există o chestie pe care clar poți s-o susții sunt pisicile franceze care-au ajuns în univers.

O altă persoană care crede asta e Matthew Serge Guy din Londra, care deține o pagină de Kickstarter pentru construcția unei statui la Paris pentru o pisică numită Félicette, prima care a ajuns în spațiu. După cum explică Matthew pe pagina lui: „Alte animale care-au ajuns în spațiu, cum ar fi cățelușa Laika și cimpanzeul Ham, sunt bine cunoscute în cultura populară și au fost imortalizate în memoria colectivă, însă foarte puțini oameni știu măcar că a ajuns o pisică în spațiu”, scrie vice.

„A veni momentul ca Astro-Pisica să fie imortalizată cum se cuvine.”

 

1510581047278-pisica2

De pe pagina lui de Kickstarter afli că programul spațial al Franței – care nu doar că există, dar e chiar al treilea cel mai mare din lume, după SUA și Rusia – a folosit pisicile ca să investigheze cum se descurcă animalele în condiții de gravitație zero.

În 1963, o haită de 14 pisici au fost puse la antrenamente spațiale. În cadrul lor au fost învârtite într-o centrifugă uriașă și li s-au implantat electrozi în creier pentru a li se monitoriza activitatea neurologică. Apoi se mai dezbate dacă Félicette chiar a ajuns în spațiu datorită personalității sale docile sau din cauză că restul pisicilor s-au îngrășat, iar ea a fost aleasă în cele din urmă.

Pe 18 octombrie 1963, Félicette a fost urcată într-o rachetă Véronique AG1, o urmașă directă a rachetei naziste V2. A fost trimisă în spațiu din Algeria și a supraviețuit la 9,5 G-uri de forță. A orbitat timp de 15 minute, înainte să fie parașutată în condiții de siguranță pe Pământ într-o capsulă. A fost în cele din urmă recuperată, vie și întreagă și, preț de-o scurtă clipă, a devenit un soi de eroină națională în Franța.
Peste trei luni, conform lungii tradiții a experimentelor științifice care implică animale, Félicette a fost eutanasiată în scopul unui studiu neurologic.

Astăzi, puțini sunt cei care știu povestea lui Félicette și-i cunosc contribuția în domeniul aeronauticii internaționale. Pe câteva timbre omagiale, reușitele ei au fost greșit puse în seama unei pisici inexistente pe nume Félix. Și toate greșelile astea încearcă să le îndrepte Matthew Serge Guy.

Scopul lui Guy pe Kickstarter e să strângă 40 000 de lire sterline și oferă și niște cadouri pentru cei care contribuie. De exemplu, dacă donezi 10 lire, primești o copie după cartea poștală originală din 1963 cu Félicette, cu amprenta lăbuței ei și un mulțumesc scris pe spate.

Matthew mai spune și că în cazul în care depășește scopul propus, ar putea să facă la fel de bine o statuie mai mare și mai tare decât a promis inițial. „Nu zic c-ar trebui să facem statuia din aur”, scrie acesta, „dar clar asta insinuez.”

Statuia finală va fi concepută de un sculptor britanic de animale pe nume Gill Parker și nu se știe data exactă la care va fi gata, pentru că, după cum explică Matthew, „crearea unei statui e un proces lung. Un proces foarte, foarte lung.”

În fine, dacă îți surâde chestia asta, poți să contribui până pe 17 noiembrie. Campania și-a atins cam jumătate din scop, deci, hai, dă și tu un peștișor pentru pisicuță.

Preluat de la: diez.md