obuh-mozaic.jpg

Până în prezent, Chișinăul păstrează o serie de mozaicuri din perioada sovietică. Acestea ascund poveștile unei întregi epoci, precum și măiestria și tehnica artiștilor locali. În acest articol vom vorbi despre panoul „Pace, muncă, artă”, creat de Pavel Obuh în anul 1980. Titlul lucrării vorbește de la sine, făcând referire la valorile promovate de către Partidul Comunist în perioada URSS.

Potrivit ru.diez.md, mozaicul este amplasat pe fațada fostului Palat de Cultură al Combinatului „Pielart” (Искож), actualmente – Centrul „Mazda”. Acesta este format din mai multe compoziții unite prin intermediul unui stil comun.

Lucrarea este executată în gama roșu, alb și verde, materialul principal utilizat în realizarea sa fiind smaltul (sticlă opacă colorată, realizată prin tehnologii speciale). Smaltul era preferat de maeșrtii sovietici pentru luminozitate și rezistență la diferite condiții de mediu.

Autorul lucrării este Pavel Obuh, originar din Rusia. Artistul s-a născut în 1952 la Sankt Petersburg. Acolo a absolvit Școala de Arte „Valentin Serov” și Școala Superioară Industrială de Arte „Vera Muhina”. Din 1977 până în 1994, acesta a lucrat în Moldova. Frescele sale decorează mai multe clădiri din capitală, inclusiv Circul de Stat din Chișinău.

În general, mozaistul a realizat peste 20 de lucrări de pictură monumentală pe fațade și pe pereți interiori ai clădirilor publice și particulare, printre care patru panouri pentru interiorul hotelului Hilton din Seul (Coreea de Sud) și pictura de pe plafonul Clubului A-ELITA (Sankt Petersburg), pentru care a fost distins cu Diploma Academiei de Arte din Rusia.

Majoritatea lucrărilor lui Pavel Obuh se disting printr-o cultură plastică de înaltă calitate, el fiind catalogat ca pictor de categoria 1A, ceea ce înseamnă că este de renume internațional.

În prezent, artistul locuiește în țara sa natală și participă periodic la diverse expoziții internaționale.

Aici găsiți lista celor mai remarcabile opt panouri de mozaic din Chișinău, potrivit primăriei municipiului.

Preluat de la: diez.md