cernobil-1-e1713620732813.jpg

În acest an, pe 26 aprilie se împlinesc 38 de ani de la cel mai grav accident nuclear din istorie. În acest context, cinematograful „Odeon” vă invită la spectacolul „Cernobâl”, care se va desfășura duminică, 21 aprilie, începând cu ora 18.00.

Despre spectacol. Piesa relatează soarta Ludmilei Ignatenko, a cărei viață a fost împărțită de explozia de la centrala nucleară de la Cernobâl în „înainte” și „după”. Veți avea ocazia să descoperiți povestea iubirii fără compromisuri, a curajului și a sacrificiului, adunate în cuvintele unei femei care a reușit să supraviețuiască celui mai mare dezastru provocat de om din secolul XX.

Notă: spectacolul este în limba rusă.

Prețul biletelor variază între 100 și 200 de lei. Aici găsiți mai multe detalii.

Pe 26 aprilie 1986, adică în urmă cu 38 de ani, exploda reactorul 4 al centralei nucleare de la Cernobâl – un accident, cel mai grav din istoria nucleară civilă, care venea în urma unei serii de erori umane.

La ora unu, 23 de minute și 58 de secunde, reactorul a scăpat de sub control, producându-se o explozie violentă. Acoperișul reactorului, greu de 1 000 de tone, a fost aruncat în aer. Învelișul de grafit a luat foc și 190 de tone de substanțe radioactive au ajuns la peste 1 000 de metri în atmosferă, fiind purtate de curenții de aer pe distanțe imense.

Puțini au fost cei care au știut ce s-a întâmplat atunci. Secretomania regimului sovietic a făcut ca pericolul imediat să nu fie cunoscut de populație. Abia la 36 de ore de la dezastru au început evacuările în Prâpeat, o localitate cu 50 000 de locuitori, situată la un kilometru și jumătate de centrală. În mai puțin de două zile, norul care purta particule radioactive, de 200 de ori mai puternice decât bombele atomice de la Hiroshima și Nagasaki, a cuprins tot nordul Europei.

„Zona morții” de la Cernobâl – un teritoriu otrăvit de radiații – se întinde pe 2 600 de kilometri pătrați. Este cunoscut oficial drept „zona de excludere” și constituie perimetrul care a fost evacuat de armata sovietică după ziua de 26 aprilie 1986.

Preluat de la: diez.md