Animalele-de-companie-pot-transmite-superbacterii-rezistente-la-antibiotice.-FOTO-pexels.com_.jpg

Nu există nimic mai tandru și mai reconfortant decât sărutul sau îmbrățișarea câinelui sau a pisicii. Cu toate acestea, astfel de gesturi simple și spontane ar putea ascunde capcane periculoase.

Mai exact, ar putea deschide calea pentru transmiterea unor „superbacterii” împotriva cărora antibioticele pe care le avem la dispoziție nu au niciun efect.

Un studiu realizat în Portugalia și în Marea Britanie scoate în evidență rolul important al animalelor de companie, câini și pisici, în răspândirea bacteriilor rezistente la antibiotice.

Cercetătorii au găsit dovezi ale transmiterii bacteriilor multirezistente de la câinii și pisicile bolnave la stăpânii lor sănătoși, ceea ce suscită temeri că animalele de companie ar putea acționa ca rezervoare de rezistență și, astfel, să încurajeze răspândirea unor infecții împotriva cărora nu avem nicio armă.

Câinii și pisicile pot transmite „superbacterii” rezistente la antibiotice prin sărutări și mângâieri.

„Studiul ne spune că răspândirea microorganismelor rezistente la antibiotice nu este legată doar de spitale sau de malpraxis, ci că a ajuns la un nivel atât de alarmant încât ajunge în casele și familiile în care locuiesc și animalele de companie”, comentează Maurizio Sanguinetti, director al Departamentului de laborator și științe infecțioase, director la Spitalul Gemelli și profesor de microbiologie la Universitatea Catolică.

Citește continuarea AICI și află cum animalele de companie pot transmite superbacterii rezistente la antibiotice.

Preluat de la: csid.ro