s9-e1684937284444.jpg

Telescopul solar Daniel K. Inouye al Fundației Naționale pentru Știință (NSF) a realizat opt noi fotografii ale Soarelui, care prezintă o varietate de pete solare și celule convective ale stelei. Imaginile au fost publicate pe pagina web a centrului național pentru fizica solară la sol din Statele Unite ale Americii, National Solar Observatory (NSO).

Petele solare prezentate sunt regiuni întunecate și reci ale „suprafeței” Soarelui, numită fotosferă, unde persistă câmpuri magnetice puternice. Petele solare au dimensiuni diferite, dar multe dintre ele sunt adesea de mărimea Pământului sau mai mari.

Petele solare complexe sau grupurile de pete solare pot fi sursa unor evenimente explozive, cum ar fi erupțiile și ejecțiile de masă coronală care generează furtuni solare. Aceste fenomene energetice și eruptive influențează stratul atmosferic cel mai îndepărtat al Soarelui, heliosfera, având potențialul de a avea un impact asupra Pământului și a structurii noastre.

În regiunile liniștite ale Soarelui, imaginile arată celulele de convecție din fotosferă, care prezintă un model luminos de plasmă fierbinte, ascendentă (granule), înconjurată de benzi mai întunecate de plasmă solară mai rece, în scădere.

Capacitatea unică a telescopului Inouye de a capta date cu detalii fără precedent va ajuta oamenii de știință din domeniul solar să înțeleagă mai bine câmpul magnetic al Soarelui și factorii care determină furtunile solare.

Preluat de la: diez.md