1-17.jpg
Te-ai decis să cumperi un iPhone nou? Cu siguranță te-ai gândit că ai putea să îl cumperi mai ieftin la vânzătorii neoficiali. A economisi este corect, dar trebuie să și calculezi toate argumentele „pro” și „contra”. Avantajul principal, și probabil unic, al vânzătorilor neoficiali de iPhone este prețul mai plăcut buzunarului. Despre dezavantajele unei astfel de achiziții, citește în acest articol.

„Alb” sau „gri”. Care e diferența?

Gadgeturi „albe” sau oficiale sunt dispozitivele care se vând pe piața Moldovei de către distribuitorii autorizați Apple. Acești vânzători au contracte oficiale de distribuție și au posibilitate de a repara iPhone-urile în limitele garanției.

Dispozitivele „gri” se aduc în țară ilegal, cel mai des prin intermediul contrabandei. În unele cazuri pot fi produse contrafăcute, adică falsificate. Dar, totodată, este probabil și un alt scenariu: produsul este original dar este prevăzut să fie vândut într-o altă țară. V-ați gândi că nu e o problemă or un iPhone rămâne un iPhone, de oriunde ar veni. Dar sunt momente specifice despre care distribuitorul neautorizat nu vă va povesti niciodată.

Lipsa garanției oficiale

Unul dintre principalele atuuri ale distribuitorilor oficiali este garanția oferită de producător. În Moldova garanția pentru iPhone este de 12 luni. În cazul apariției problemelor vă puteți adresa la centrul oficial de deservire Integrator unde vă vor repara dispozitivul folosind piese originale. Trebuie de remarcat faptul că specialiștii din centrul de deservire sunt obligatoriu certificați de către Apple. În unele cazuri ei pot să vă ofere, pe durata reparației, un alt dispozitiv din „rezerva de înlocuire”. 

Distribuitorii neautorizați, în majoritatea cazurilor, nu au așa serviciu. În cel mai bun caz ei vă vor propune să vă repare telefonul. Contra plată, desigur. Și, cel mai probabil, nu vor folosi piese originale. În cazul unei probleme majore, vânzătorii neoficiali nu se vor obosi cu reparația. E mult mai ușor pentru ei să ”stabilească în timpul expertizei” că defecțiunea e cauzată de utilizator.

În acest fel, economisind la început, ați putea pierde mult mai mulți bani pe parcursul timpului. Să țineți minte și faptul că Apple oferă servicii de garanție doar în țara în care a fost cumpărat, oficial, iPhone-ul. Astfel un telefon cumpărat în SUA are garanție doar acolo și poate fi reparat, conform garanției, doar peste ocean.

Caracteristici regionale ale iPhone-urilor

S-ar părea că toate iPhone-urile sunt la fel. Logic apare întrebarea: „De ce să nu îl cumperi în China dacă acolo e mai ieftin? De fapt, iPhone-urile produse pentru diferite țări au caracteristici specifice. De exemplu, în iPhone-urile produse pentru piața japoneză nu puteți deconecta sunetul declanșatorului camerei foto. Asta pentru ca să fotografiați pe cineva fără ca el să cunoască acest fapt. În produsele aduse pe piața europeană există o limitare a sunetului maxim în căști așa cum o cere legislația UE.

iPhone 14 din SUA nu susține tehnologia cartelelor SIM. În telefoanele produse pentru piața americană nici măcar nu este spațiu pentru astfel de cartele. Puteți folosi doar eSIM pe el. În China eSIM este interzis de aceea cumpărătorilor li se oferă un model iPhone cu două sloturi pentru cartele. Cumpărătorii iPhone-urilor din Asia, mai ales a celor din Taiwan, foarte des menționează calitatea rea a legăturii și lipsa LTE. Și asta nu e de mirare atâta timp cât în aceste țări sunt alte frecvențe pentru rețelele mobile. Dacă, cumva, veți avea un dispozitiv destinat Emiratelor Arabe Unite vă puteți aștepta la probleme cu FaceTime.

Cumpărare unui iPhone „gri” adus dintr-o altă țară este mereu o loterie în care nu știi ce restricții ai putea avea. Una dintre cele mai dese surprize neplăcute care vă poate aștepta într-un iPhone venit din altă țară este mufa de încărcare de standard diferit decât cea din regiunea noastră. Asta dacă ea în general va fi în set. Nu e o problemă de a cumpăra un adaptor dar veți mai cheltui ceva timp, efort și bani.

Telefoane „blocate”

În unele țări se vând iPhone-uri care lucrează doar în rețeaua unui anumit operator. Prețul lor este, de obicei, mai mic. De acest fapt se folosesc vânzătorii telefoanelor „gri”.

Dacă sunteți norocos, veți avea parte de un iPhone „deblocat”. Această procedură este cunoscută de mult timp și nu e un secret. Doar că nimeni nu vă oferă garanția că, într-un moment dat, pe ecranul telefonului vostru nu va apărea notificarea despre cartela SIM care nu este validă.

Dacă veți avea mai puțin noroc, veți primi de la vânzător un telefon de care nu vă veți putea folosi deloc. Și nu veți putea demonstra nimic or produsul l-ați primit, e de calitatea descrisă în ofertă și iPhone-ul corespunde caracteristicilor de vânzare. Și da, ei în descriere, pot să nu pomenească acest fapt.

Cel mai urât caz se poate întâmpla cu device-urile blocate de operatori. Revânzătorii cumpără în credit un telefon de peste hotare și pe urmă îl vând, la preț complet, în Moldova. Câteva luni vă folosiți de iPhone până când acesta nu e blocat de către operator pentru faptul că nu a fost achitat creditul. Economisind un pic rămâneți cu nimic.

Dispozitiv recondiționat și iPhone din piese de schimb

Atunci când cumpărați un iPhone „gri”, mai ieftin, există o mare probabilitate că veți primi un dispozitiv deloc nou ci unul recondiționat (refurbished). Posesorul precedent dintr-un oarecare motiv (cel mai probabil din cauza unei defecțiuni) l-a întors vânzătorului, iar specialiștii l-au reparat, au schimbat carcasa, ecranul și acumulatorul și l-au vândut cu preț mai mic.

În principiu nu este nimic rău în această schemă în cazul în care vi s-a comunicat faptul că iPhone-ul pe care îl cumpărați este recondiționat. Dar, foarte des, revânzătorii vând astfel de dispozitive de parcă ar fi noi. Și pentru preț deplin. Rămâne o enigmă pentru cumpărător cât timp va lucra un astfel de telefon. Și mai trist dacă veți ajunge să aveți un iPhone strâns de către meșteri anonimi din piese de schimb cumpărate pe AliExpress. Pe YouTube puteți găsi sute și mii de tutoriale cum se strâng iPhone-uri din piese de schimb.

Cum poți cumpăra și verifica un iPhone original

Unica metodă garantată de a evita problemele enumerate este să cumpărați iPhone la distribuitorii oficiali. Lista acestora o puteți găsi pe site-ul Apple sau pe site-ul centrului autorizat de deservire în Moldova – integrator.md. Pe prima pagină puteți verifica ce cumpărați: un iPhone nou, unul recondiționat sau care deja a fost în folosință. Tot acolo puteți afla dacă nu ați cumpărat un produs contrafăcut. Pentru asta trebuie să introduceți numărul de IMEI al dispozitivului.

[NOTĂ] *IMEI este un număr din 15 cifre care constituie identificatorul internațional al dispozitivului mobil. Îl puteți găsi în spatele telefonului, pe slot-ul cartelei SIM, pe cutie, în meniul ”Accesează Configurări > General” (atinge ”Informații”) sau prin solicitarea *#06#. Peste tot numărul de IMEI trebuie să fie la fel.

Atunci când cumpărați un iPhone de la vânzătorii ”gri” mergeți la risc. Vi-l asumați de dragul economiei? Dacă nu vă doriți să aveți parte de surprize, adresați-vă la distribuitorii autorizați Apple în Moldova. Cumpărați cumpătat și utilizați cu plăcere!

Preluat de la: diez.md