Pentru a ne ajuta să descoperim aceste locuri, autorii cărții Amprentele Moldovei au realizat un clasament al locurilor din Republica Moldova care au fost create de mama natură.
Iată care sunt aceste destinații.
#10. Rezervația peisagistică Țigănești – satul Țigănești, municipiul Strășeni
Rezervația peisagistică Țigănești este înconjurată de copaci robuşti care formează o pădure densă și cuprinsă de lacuri care oglindesc cerul. Toamna târziu observi ceața densă ce îți trezește senzația unei lumi paralele.
#9. Colinele satului Rogojeni – satul Rogojeni, raionul Florești
Colinele se află prin apropierea satului Rogojeni în care au mai rămas circa 30 de oameni. Frumoasele coline se află într-un loc pitoresc sculptat de râul Răut.
#8. Stânca Socola – satul Socola, raionul Șoldănești
Este probabil cea mai înaltă și cea mai spectaculoasă stâncă din Moldova și este amplasată pe malul râului Nistru.
#7. Rezervația științifică „Codru” – satul Lozova, municipiul Strășeni
Rezervația este considerată un adevărat muzeu al naturii din inima Moldovei, ce păstrează genofondul pădurilor central europene. Aici sunt sub protecție circa 1 000 specii de plante, 43 specii de mamifere, 145 specii de păsări, șapte specii de reptile, 10 specii de amfibieni și peste 10 000 specii de insecte. Pentru merge într-o excursie, este nevoie să obțineți permisiunea administrației care se află pe teritoriul rezervației.
#6. Rezervația peisagistică Trebujeni – satul Trebujeni, municipiul Orhei
Multă lume confundă această zonă cu Orheiul Vechi, ce se află în satul vecin – Butuceni. Rezervația Trebujeni o găsești între satele Trebujeni și Furceni din raionul Orhei.
#5. Defileul Văratic – satul Văratic, raionul Râșcani
Defileul Văratic este considerat o adevărată împărăție a apelor din nordul Moldovei.
#4. Rezervația peisagistică „La Castel” – satul Gordinești, municipiul Edineț
Aici se află unul dintre cele mai adânci defilee din Moldova. Un ținut cu grote și urme găsite ale așezămintelor oamenilor primitivi.
#3. Rezervația peisagistică Temeleuți – satul Temeleuți, raionul Călărași
Aici ai parte de un concert coral al păsărilor stând la taifas cu cocostârcii. Tot de aici pornește și râul Bâc.
#2. Rezervația peisagistcă Trinca – satul Trinca, municipiul Edineț
Este un monument geologic al naturii din Republica Moldova – un defileu pitoresc cu o lungime de 500 de metri și 40 de metri înălțime, mărginită de pereți stâncoși și abrupți.
#1. Rezervaţia biosferei „Prutul de Jos” – satul Slobozia Mare, municipiul Cahul
Această rezervație este un ecosistem unic ce se întinde de la Cahul pană la Giurgiulești. Un adevărat laborator ecologic din Republica Moldova cu un număr mare de specii de păsări, mamifere și pești. Cea mai bună perioadă de vizitat este în lunile mai-septembrie (când revin păsările migratoare).
Preluat de la: diez.md