image-3.jpg

Platforma Visit.md a realizat un tur virtual al mănăstirii Curchi pentru personale care îți doresc o excursie, însă din varii motive nu pot ajunge acolo. Este o mănăstire de călugări din Republica Moldova, una din cele mai însemnate monumente ale arhitecturii basarabene. Este situată în Codrii Orheiului, pe teritoriul satului Curchi, raionul Orhei.

Este compusă din cinci biserici, două clădiri cu chilii, stăreție, mai multe încăperi auxiliare, o livadă, un schit cu arhondaric (n.r. o clădire sau aripă de clădire situată într-o mănăstire ortodoxă, care este rezervată primirii oaspeților și pelerinilor) aflat la 500 de metri de mănăstire și un bazin de piatră.


Sursă: Facebook/Visit Moldova

Potrivit unor legende, Mănăstirea Curchi, a fost întemeiata de către Ştefan cel Mare, iar ca ansamblu arhitectural s-a format mai târziu, în secolele al XVIII-lea – al XIX-lea. Această versiune este greu de verificat deoarece nu are un suport documentar. Cea mai plauzibilă versiune rămâne că Mănăstirea Curchi a fost întemeiată în anul 1773 de către fraţii Iordache şi Mihail Curchi, care la început au construit un modest schit din lemn, iar mai târziu au zidit primele biserici din piatră. Prima biserica fiind una din lemn, închinată Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, construită în jurul anului 1775 de către Iordache Curchi, ctitor și primul stareț al schitului. Despre cei doi fraţi se ştie că au îmbrăţişat apoi viaţa monahicească, purtând numele de monah de Ioan şi, respectiv, Manasie.


Sursă: Facebook/Visit Moldova

La acel moment complexul era înconjurat de un zid înalt de piatră, cu turnuri la colturi. La 21 septembrie 1810 a fost sfințită prima biserică de piatra, în cinstea Nașterii Maicii Domnului cu o clopotniță înaltă in stil clasic, cu elemente baroce. În 1868 ea a fost transformată într-o mănăstire. Acest an este considerat data oficială a înființării templului. Biserica de iarna, închinată Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, împreuna cu stăreția veche, au fost ridicate la 1884. De asemenea, construcția celui de al treilea templu în stil bizantin a fost planificată, dar biserica nu a fost finalizată.


Sursă: Facebook/Visit Moldova

Pe teritoriul mănăstirii „Nașterea Maicii Domnului” din Curchi, s-a aflat și un spital psihiatric. În acea perioadă cele cinci biserici ale complexului monahal, precum și edificiile care au servit cândva bunei desfășurări a unei vieți mănăstirești, au fost lăsate la voia întâmplării.

La începutul anilor 2000, ONU a stabilit patronajul asupra mănăstirii. Atunci au fost începute lucrări de restaurare.

Turul virtual poate fi vizualizat aiciînsă mai jos am atașat și câteva fotografii.


Sursă: captură de ecran/visit.md

Sursă: captură de ecran/visit.md

Sursă: captură de ecran/visit.md

Sursă: captură de ecran/visit.md

Sursă: Visit.md

Preluat de la: diez.md