646x404-6.jpg
Sonda spaţială Juno, trimisă de NASA să studieze planeta Jupiter, cea mai mare din Sistemul Solar, a realizat recent al nouălea său set de fotografii ale gigantului gazos, iar rezultatele sunt uimitoare.

Fotografiile au fost realizate pe 24 octombrie, dar sonda spaţială a NASA, care efectuează o misiune ştiinţifică nu a putut transmite informaţiile spre Terra din cauză că Soarele se afla între Pământ şi Jupiter, blocând transmisiunile radio, informează adevarul.ro.

Acum însă, fotografiile sunt disponibile, iar cel de-al nouălea zbor de mare viteză al sondei foarte aproape de Jupiter s-a dovedit a fi un succes, cel puţin din punct de vedere al imaginilor capturate.

  Polul nord al lui Jupiter
1

Juno a zburat la câteva mii de kilometri deasupra planetei, reuşind să obţină imagini spectaculoase ale norilor din atmosfera joviană

2

Polul sud al celei mai mari planete a Sistemului Solar. Furtuni uriaşe pot fi văzute în această imagine spectaculoasă

3

Două furtuni gigantice pot fi văzute în această fotografie a planetei Jupiter

4

Multe dintre imaginile realizate de sonda NASA pot fi considerate opere de artă

5

Juno efectuează un zbor de două ore foarte aproape de Jupiter, la fiecare 53 de zile, cât durează parcurgerea orbitei sale extreme în jurul uriaşului gazos. Iniţial, sonda trebuia să accelereze şi să se apropie tot mai mult de Jupiter, cu fiecare orbită parcursă, o dată la fiecare două săptămâni, dar o problemă tehnică la motor a împiedicat cercetătorii NASA să folosească sonda spaţială potrivit scenariului trasat înaintea startului misiunii.

6

Sonda spaţială Juno a fost lansată de NASA pe 5 august 2011, de la Cape Canaveral, Florida, ca parte a programului de explorare spaţială New Frontier (Noi frontiere, n.r.). Juno a intrat pe o orbită polară în jurul lui Jupiter pe 5 iulie 2016, demarând un studiu ştiinţific asupra planetei. Sonda îşi va încheia misiunea anul viitor, când se va prabuţi intenţionat în joviană, unde va fi distrusă de presiunile uriaşe. Decizia de a distruge sonda a fost luată de la începutul misiunii de către cercetării NASA pentru a evita posibila contaminare a sateliţilor lui Jupiter cu microorganisme terestre. Oamenii de ştiinţă cred că sunt şanse foarte mari ca unele dintre lunile joviene, dar mai ales Europa, să aibă condiţii propice vieţii.

7 8

Preluat de la: diez.md