1540992722131.jpg

Astăzi, oamenii din întreaga lume sărbătoresc Ziua mondială a orașelor. Scopul acestei zile este de a promova interesul comunităţii internaţionale în procesul urbanizării şi de a da un impuls cooperării între state în găsirea de noi oportunităţi, contribuind astfel la o dezvoltare urbană durabilă în întreaga lume.

Cu această ocazie am întrebat internauții ce le place și ce nu în Chișinău. Se pare că la cât de frumos este pentru unii, atât de dezastruos este văzut de alții. 

Printre lucrurile care îi face pe oameni să revină din nou și nou în capitală se numără zonele verzi ale orașului. Parcul „Valea Morilor”, „Dendrarium”, Grădina Botanică, Grădina Publică „Ștefan cel Mare” și Scuarul Catedralei sunt locațiile preferate de chișinăuieni pentru a se recrea. 

Oamenilor le place că în Chișinău, deși nu este un oraș atât de mare, poți face cumpărături chiar și la mijlocul nopții. Magazinele cu orar de muncă nonstop și localurile care apar ca ciupercile după ploaie sunt pe placul chișinăuienilor. 

Capitala se mândrește și cu un aeroport modern, cu seri liniștite, cu muzee și monumente de o frumusețe aparte și, cel mai important, cu oameni binevoitori și plini de energie. 

Internauții, însă, au enumerat și multe dezavantaje de care Chișinăul încearcă să se debaraseze ce ani buni. Drumurile proaste, iluminatul stradal care lipsește și traficul infernal sunt câteva dintre neplăcerile capitalei. 

Iubită de unii, dar evitată de alții, Piața Centrală este locul din capitală care stârnește multe controverse. Același statut îl au și trecerile subterane. Acestea sunt într-o stare deplorabilă, însă, reprezentanții Primăriei spun că în 2019 este prevăzut un program amplu de reabilitare a acestora. 

Partea negativă a orașului o reprezintă și dezordinea pe care, spun chișinăuienii, tot oamenii o lasă în urma lor. Aceștia spun că nu le place nici faptul că unele străzi și stații nu sunt salubrizate. 

Deși mai trebuie să treacă mulți ani până să ajungă la standartele unui oraș european, în care și băștinașilor să le fie bine, și turiști să fie mai mulți, Chișinăul este iubit de oameni chiar și pentru amprenta sovietică pe care o poartă.

Amintim că Ziua mondială a oraşelor a fost stabilită la 27 decembrie 2013, de către Adunarea Generală a ONU. Tema generală sub care se desfăşoară această zi este „Better City, Better Life”, în fiecare an fiind aleasă o subtemă, fie pentru a arăta succesul urbanizării, fie în a aborda provocările specifice rezultate din urbanizare, scrie agerpres.ro.

Preluat de la: zugo.md