My-Post-3-5.jpg
Deşertul Atacama, situat în nordul statului sud-american Chile şi considerat unul dintre cele mai aride din lume, a fost acoperit de un covor de flori în nuanţe de mov şi galben, la jumătatea lunii octombrie, odată cu sosirea primăverii australe.

Acest „laborator natural” studiat de numeroşi oameni de ştiinţă este un ecosistem complex şi fragil, care, în funcţie de cantităţile foarte reduse de precipitaţii care cad în regiunea Copiapo, situată la 800 de kilometri nord de Santiago de Chile, se colorează dintr-o dată schimbând nuanţa de ocru a nisipului său, scrie digi24.ro.

Profimedia

Secretul acestui fenomen neregulat, spune Andrea Loaiza, profesoară de biologie la Universitatea La Serena, constă în acele seminţe „adormite” şi ascunse sub nisip, care pot să supravieţuiască timp de decenii în aşteptarea unei cantităţi minime de apă pentru a germina, apoi pentru a înflori.

Profimedia

„Când există o anumită cantitate de precipitaţii, estimată la circa 15 mililitri³, se declanşează germinarea”, iar această parte din Atacama devine „deşertul înflorit”.

<!–

–> <!–

–>

Profimedia

Mecanismele „deşertului înflorit” rămân încă puţin înţelese. Se ştie că El Nino, fenomenul climatologic care atinge coastele pacifice ale Americii de Sud, aduce ploile necesare pentru germinarea bulbilor şi a rizomilor, care pot să rămână timp de decenii în stare latentă.

Profimedia

Ecosistemul deşertului chilian poate să pară „lipsit de viaţă”, a explicat Andrea Loaiza, fiind însă un ecosistem viu, dar totuşi „foarte fragil” şi „orice perturbare poate să îl dezechilibreze”.

Profimedia

În acest „laborator natural”, geneticianul agronom Andres Zurita studiază tehnicile de supravieţuire ale acelor specii florale. „Pentru a ne adapta la un scenariu de criză climatică, trebuie să înţelegem procesele naturale”, a explicat el.

Profimedia

Profimedia

Profimedia

Profimedia

Profimedia

Profimedia

Profimedia

Preluat de la: diez.md