FotoJet.jpg
Simpals a prezentat primul sistem de fonturi creat în Moldova, numit Onest, care este disponibil gratuit și poate fi folosit de oricine – de la simplii utilizatori și până la instituțiile de stat.

Potrivit autorilor, acesta va deveni un instrument indispensabil pentru stat, pentru oamenii care lucrează în tipografie, precum și pentru utilizatorii obișnuiți, fiind disponibil în limba română, rusă, găgăuză, ucraineană, bulgară, turcă și engleză.

Onest primul font moldovenesc, creat cu un scop clar — de a face comunicarea dintre stat și societate mai onestă și mai accesibilă. Astfel aducem imaginea Moldovei mai aproape de cea a unei țări moderne și deschise.

Literele dintr-un cuvânt sunt ca noi în societate, toți diferiți și nu întotdeauna compatibili. Onest are scopul de a împrieteni între ele chiar și cele mai incompatibile simboluri, ajustându-le pentru o mai bună interacțiune în cadrul cuvântului”, scriu creatorii acestuia.

Onest este un font potrivit pentru citirea textelor lungi de pe ecranele oricărui dispozitiv și este recomandat site-urilor guvernamentale și de servicii publice. Fontul este conceput ca un hibrid dintre Grotesc geometric și umanist și combină capacitatea și lizibilitatea, astfel economisind spațiu fără a pierde din claritate.

Fontul Onest este conceput în șapte stiluri, de la subțire la foarte gros. Formele neutre ale grafemelor provin de la ideile Neogrotescurilor moderniste din a doua jumătate a secolului XX. Onest este un grotesc neutru în 7 stiluri a câte 315 de caractere fiecare. Disponibil în formatele TTF și WOFF. Gratuit pentru uz personal și comercial, distribuit conform SIL Open Font Licence.

Pe lângă astea, creatorii fontului au inclus și niște bonusuri vizuale plăcute. De exemplu, atunci când scriem numele țării noastre între asteriscuri, are loc un mic truc în care cuvântul se transformă în ceva modern și autentic – logo-ul Moldovei. Câteva exemple de astfel de tranformări puteți vedea mai jos.

„Scopul proiectului a fost acela de a crea un font funcțional care să țină cont de cerințele statului (texte mari complexe, nume lungi de documente, ecrane mici ale dispozitivelor) și de nevoile interfețelor moderne (proporții, contrast, confort), precum și ca crearea unui font chirilic distribuit gratuit”, a spus fondatorul Simpals Dmitri Voloșin.

Parcursul procesului de creația a acestuia și alte exemple de utilizare pot fi văzute aici.

Iar pentru a afla mai multe despre Onest și pentru a instala fontul gratuit puteți accesa link-ul de aici.

 

Preluat de la: diez.md