FotoJet-2021-12-23T170939.529.jpg
Mulți dintre noi au tradiția de a privi filme tematice înainte de sărbătorile de iarnă. Unele dintre ele ne sunt atât de dragi încât se pare că știm pe de rost monologurile actorilor. Cu toate acestea, ne-am propus ca în acest articol să nu repetăm lista lungmetrajelor pe care deja le cunoaștem, de aceea am selectat pentru voi mai multe producții cinematografice alternative, care povestesc despre istoriile oamenilor în ajun de Crăciun.

Așadar, vă sugerăm spre vizionare 10 filme care sperăm să vă facă serile de pre-Crăciun mai frumoase!

#1. Dekalog: Three (Polonia)

În ajunul Crăciunului, Janusz, un taximetrist care se întoarce acasă îmbrăcat în Moș Crăciun, oferă cadouri celor doi copii și soției sale. Apoi, la liturghia de la miezul nopții, o vede pe Ewa, femeie care i-a fost amantă acum trei ani, care tocmai s-a întors dintr-o vizită tristă cu mătușa ei de la un centru pentru bătrâni. Ewa dispare din biserică fără să ia contact cu Janusz… iar în film veți afla ce urmează.

#2. Krabat – The Sorcerer’s Apprentice (Cehia)

Krabat este un băiat cerșetor care este ademenit să devină ucenic al unui vrăjitor rău. Împreună cu alți băieți, el lucrează la moara vrăjitorului unde învață magie neagră. În fiecare Crăciun, unul dintre băieți trebuie să înfrunte maestrul într-un duel magic în care băiatul nu are nicio șansă, deoarece maestrul este singura persoană care are voie să folosească o vrajă secretă: Koraktor.

#3. Cosy Dens (Cehia)

Două familii, Sebkovi și Krausovi, sărbătoresc Crăciunul, dar nu toată lumea este bine dispusă. Adolescenții cred că tații lor sunt absolut proști, iar ei nu sunt decât rebeli…

#4. 12:08 East of Bucharest (România)

Într-un orășel liniștit la est de capitală, la 16 ani de la această dată istorică, Virgil Jderescu (Teodor Corban), patronul unui post TV local, are doi invitați pentru a-și împărtăși amintirile gloriei lor de revoluționari. Unul este Emanoil Pișcoci (Mircea Andreescu), un bătrân pensionar care joacă uneori rolul lui Moș Crăciun, iar celălalt este Tiberiu Mănescu (Ion Sapdaru), un profesor de istorie care tocmai și-a plătit datoriile pe băutură cu întreg salariul. Alături de Pișcoci și Mănescu, el vrea să răspundă la o întrebare care de 16 ani nu-și găsește răspunsul: „A fost sau nu a fost o revoluție în orașul lor?”.

#5. Serendipity (SUA)

Într-o aglomerată zi de cumpărături din iarna lui 1990, Jonathan Trager o întâlnește pe Sara Thomas. Doi străini în New York, drumurile cărora se întretaie odată cu goana nebună după cadouri de Crăciun, cad reciproc victime ale unei puternice atracții chimice. Deși fiecare are deja câte o relație cu altcineva, Jonathan și Sara își petrec seara hoinărind prin Manhattan, fără măcar să-și știe numele. Dar când seara se sfârșește, cei doi sunt obligați să facă următorul pas. Jonathan îi cere numărul de telefon, dar Sara sugerează să lase mai bine soarta să decidă asupra viitorului lor. Astfel, ea își scrie numele și numărul de telefon pe o carte, pe care o dă unui anticar, iar el își scrie numele și numărul de telefon pe o bancnotă pe care o schimbă la un magazin. Dacă sunt predestinați să fie împreună, spune Sara, cartea și bancnota se vor întoarce în posesia lor, iar ei se vor regăsi.

#6. Tangerine (SUA)

Tangerine este o comedie despre o prostituată care străbate Tinseltown în ajunul Crăciunului căutându-l pe proxenetul care i-a frânt inima.

Apropo, lungmetrajul este filmat în întregime cu un iPhone 5S.

#7. Brazil (Regatul Unit)

Brazil este o comedie neagră științifico-fantastică britanică, regizată de Terry Gilliam și apărută în 1985. Filmul este concentrat pe istoria unui birocrat dintr-o societate distopică, care devine un dușman al statului în timp ce urmărește femeia visurilor sale.

#8. L.A. Confidential (SUA)

Contrar contextului din Los Angelesul anului 1953, ofițerii LAPD sunt implicați în fapte de corupție, sex și crime urmate de crime multiple la cafeneaua Nite Owl. Povestea lor se extinde la nivel înalt acoperind crima organizată, corupția politică, narcotice, pornografie, prostituție, jurnalism tabloid și rasismul instituțional. Și totuși, ce se va întâmpla între ofițeri și cum se va derula istoria lor?

#9. Bad Santa (SUA)

Un escroc și partenerul său se deghizează în Moș Crăciun și „micul ajutor” pentru a jefui magazinele în ajunul Crăciunului. Dar se confruntă cu dificultăți în planul de jaf atunci când escrocatorul se împrietenește cu un copil cu probleme.

#10. Carnival Night (URSS)

Noul șef al unei case de cultură planifică să creeze un plan de petrecere de Anul Nou teribil de plictisitoare, însă un grup de tineri actori amatori fac tot posibilul ca acest lucru să nu se întâmple.

Preluat de la: diez.md