FotoJet-2-2.jpg
Maria Sili este o tânără de 25 de ani din comuna Băcioi, care și-a propus să-și valorifice pasiunea prin crearea articolelor împletite manual, care să îi reflecte valorile și viziunile la acest capitol, îmbinând în sine confortul, durabilitatea și esteticul.

Pasiunea Mariei pentru frumos a persistat încă din copilărie, când a înțeles că una dintre calitățile sale este creativitatea și a început să experimenteze. Deși atunci practica pictura, gastronomia, împletitul, sculptura și dansul, în timp, lista intereselor s-a redus, păstrându-se pictura și împletitul.

„Am ales tehnica de împletit nu numai datorită aspectului sofisticat al articolelor, ci și datorită senzației confortabile și calde pe care acestea ni le oferă. În domeniul dat, cel mai mult m-a motivat abilitatea de a combina utilul cu plăcutul”, spune tânăra.

Fiind o fană a modei și urmărind tendințele din acest domeniu, Maria spune că a observat că pe piața Moldovei lipsesc articole creative care ar corespunde acestora. Astfel, a apărut ideea și dorința care s-au transformat apoi în brandul Clo Diem.

„Articolele pe care le creez oferă posibilitatea de a trăi clipa”

În ceea ce ține de numele ales pentru mica sa afacere, Clo Diem derivă de la unul dintre cele mai faimoase aforisme latine carpe diem, care semnifică „trăiește clipa”.

„Articolele pe care le creez oferă posibilitatea de «a trăi clipa» în timp ce îți permit să te simți confortabil, dar și sigur(ă) pe ceea ce porți. Am ales acest nume în perioada lunii septembrie, când am lansat brandul pe piață”, povestește Maria.

Pentru a face acest lucru posibil, autoarea spune că optează pentru calitatea și durabilitatea materiei prime pe care o utilizează pentru creațiile sale. Pentru articolele destinate sezonului rece, Maria spune că lucrează cu materiale precum  lâna, mohair și bumbac, dedicând în mediu circa trei-cinci zile pentru o singură lucrare.

Timpul de care are nevoie pentru un articol se bazează, evident, pe tipul de articol pe care îl creează, iar procesul de lucru începe de la setarea modelului, alegerea materialului, culoarea, proporțiile, iar apoi, lucrul propriu-zis. Din spusele sale, munca în sine presupune un proces foarte migălos, fiindcă fiecare mic detaliu contează, iar fiecare greșeală este vizibilă.

Totuși, sentimentele dominante în timpul creației sunt cele de fericire și entuziasm.

„Îmi place combinația de a putea crea ceva și apoi de a împărtăși acest moment de bucurie cu ceilalți. A face ceea ce-mi place în viață și a face din asta «munca» mea a fost întotdeauna scopul meu în viață”, susține tânăra.

„De obicei, optez pentru un design de bază, dar îmi place să aleg culori îndrăznețe”

Despre inspirație și introducerea modelelor noi, Maria spune că încearcă să se orienteze atât după ultimele tendințe, cât și după feedbackurile primite de la clienți.

„Încerc să înțeleg și să ofer ceea ce oamenii își doresc și au nevoie, ținând cont de valorile afacerii mele și de confortul, durabilitatea și estetica pe care tind să o ofer produselor. De obicei, optez pentru un design de bază pentru haine, astfel încât să nu devină greoi atunci când este purtat, deși îmi place să experimentez și să aleg culori îndrăznețe”, povestește ea.

Un aspect la fel de important pentru Maria este și rezultatul pe care îl obține după câteva zile de muncă, iar viziunea finalității proiectului îi oferă impulsul și motivația necesară pentru a-și continua activitatea.

În prezent, afacerea este încă tânără și în proces de dezvoltare, dar Maria spune că speră că într-o zi va reuși să împărtășească ceea ce creează cu mult mai mulți oameni.

„Lucrez și investesc în aceasta împreună cu oamenii care mă susțin. Deocamdată, Clo Diem există doar online, dar scopul meu este să deschid într-o zi un magazin fizic, mai ușor accesibil unui public mai larg. În viitorul apropiat, în schimb, pentru sezonul cald, Clo Diem va veni cu articole noi și inovatoare”, spune tânăra.

Preluat de la: diez.md