Logo-pe-fotografie-10.jpg

Locuitorii din satul Cobani, de acasă și de peste hotare, au reușit să colecteze peste 115 000 de lei ca să repare podul din sat care face legătură cu zona de odihnă Vatra Horelor, un punct turistic important pentru regiune. Pe lângă oamenii din sat, la bugetul total necesar au mai contribuit autoritățile și donatorii internaționali.

Timp de mai mulți ani, podul din satul Cobani, situat peste râul Camenca, care servește drept cale de acces pentru deplasarea pe jos în zona de odihnă Vatra Horelor, s-a aflat într-o stare deplorabilă. Pentru a schimba acest lucru, Asociația Obștească din localitate „Neemia” a început o campanie de colectare de fonduri. Am discutat cu Victor Zama, directorul executiv al acestei asociații, care ne-a povestit mai multe despre colectarea banilor, implicarea oamenilor și motivele pentru care s-au implicat în activitate.

Victor ne-a povestit că podul respectiv este un obiectiv esențial în comunitate, deoarece oferă o alternativă sigură pentru traversarea râului, evitând trecerea prin apă sau peste pietre. În starea sa actuală – nou și sigur – garantează o trecere fără riscuri. Este un loc important pentru cei care vin să viziteze satul Cobani și locurile cu potențial turistic de acolo.

Inițiativa a început cu o consultare publică, organizată de Primăria din Cobani și alți membri ai comunității. După stabilirea designului podețului, a fost lansată o campanie de strângere de fonduri, cu estimări de cheltuieli și o țintă clară. A fost identificat un antreprenor local și s-a semnat un contract, după care s-au executat lucrările. APL-ul a contribuit cu 23 000 de lei, plus a oferit lemnul necesar pentru construcție, partenerul Wings of Hope International a donat 20 000 de lei, iar restul sumei de 115 110 lei a fost strânsă prin donații. În total, s-a adunat 158 110 lei.

Podul a fost reparat într-un timp scurt. Au dorit să fie gata până pe 2 iunie, când satul Cobani sărbătorește 650 de ani de la prima atestare documentară. De asemenea, deja de câțiva ani, la Cobani se sărbătorește festivalul Cașului, care anul acesta va avea loc pe 14 iulie.

Întregul proces a durat aproximativ o lună și jumătate, de la identificarea problemei, comunicare, strângerea de fonduri, până la executarea lucrărilor și procurarea materialelor necesare.

Victor Zama a menționat că aceasta a fost prima experiență a Asociației Obștească „Neemia” să strângă fonduri de o asemenea amploare. Au mai avut proiecte mai mici, dar de această dată au apelat la diaspora și la locuitorii din Cobani pentru a le oferi posibilitatea de a face ceva bun pentru sat.

În Cobani mai sunt multe de făcut, spune Victor. Există încă șase astfel de podulețe care necesită reparații. Cea mai mare problemă rămâne însă gunoiștea satului, un adevărat dezastru ecologic. Asociația «Neemia» a făcut câțiva pași pentru a atrage atenția asupra acestei probleme și a solicitat și pentru această problemă ajutorul localnicilor și al diasporei.

Activitatea Asociației Obștești „Neemia” poate fi urmărită aici.

Preluat de la: diez.md