WhatsApp-Image-2024-06-07-at-08.31.33.jpeg

Ai de gând să petreci multe ore pe plajă și să iei o gustare acolo? Specialiștii avertizează asupra alimentelor care pot deveni periculoase la temperaturi ridicate.

 „Când un aliment rămâne mult timp la temperaturi nesigure, bacteriile și agenții patogeni periculoși cresc, precum salmonella, E. coli, stafilococii“, punctează Dr. John Torres, medic și corespondent medicale al NBC News.

Bacteriile se înmulțesc cu viteză maximă pe măsură ce temperaturile cresc peste 4 grade Celsius, deci alimentele perisabile nu trebuie lăsate afară din frigider mai mult de 2 ore.

Prin urmare, spune Dr. Torres, cel mai bine să evitați cu totul următoarele alimente pe plajă:

Potrivit Dr. Torres, sandvișurile care conțin mezeluri care sunt păstrate la frigider, cum ar fi felii de șuncă, curcan sau salam, ar trebui să rămână acolo până când sunt consumate.

Citește și: PERICOLUL din mezelurile feliate. Ce simptome ai dacă sunt contaminate cu bacterii

Chiar dacă legumele sau fructele sunt spălate temeinic, unele bacterii vor rămâne mereu și lichidul fierbinte va înrăutăți cu siguranță lucrurile.

Dr. Torres sugerează că, dacă vrem să mâncăm un astfel de fruct pe plajă, ar trebui să-l aducem întreg, să-l tăiem pe loc, cu un cuțit curat pe o suprafață curată și să ne bucurăm de el în acel moment.

„Fie că este o salată de cartofi cu maioneză sau așa ceva, este un ingredient care ar trebui să rămână întotdeauna la o temperatură rece”, spune dr. Torres. El recomandă, de fapt, să evităm astfel de gustări chiar dacă sunt servite de barul de pe plajă pe care ne aflăm noi, pentru că nu putem fi siguri de condițiile preparării lor.

Carnea crudă poate găzdui agenți patogeni precum E. Coli și yersinia, care poate provoca boli gastrointestinale ușoare până la severe, avertizează medicul.

Citește și: Sfatul medicilor pentru sezonul estival. Ce se întâmplă în organismul tău când consumi alcool pe plajă

Preluat de la: csid.ro