camino40-1-e1717660845400.jpg

După ce am vorbit cu două tinere din Moldova care au făcut drumeție pe Camino de Santiago, am decis să realizăm un mic ghid pentru persoanele care își doresc să parcurgă acest traseu. Astfel, dacă și tu visezi să ajungi pe Camino, vezi mai jos ce trebuie să știi înainte de a porni la drum, ce pași trebuie să urmezi când decizi că chiar vrei să o faci și ce lucruri să iei cu tine ca să poți ajunge la destinația finală încântat(ă) de experiență.

Camino de Santiago este unul dintre cele mai vechi și cele mai cunoscute trasee de drumeție din lume. Acesta începe, de obicei, din diferite locații din Europa, cum ar fi Spania, Portugalia sau sud-vestul Franței și se termină în orașul Santiago de Compostela din Galicia. Mai exact, punctul final este mormântul Sfântului Apostol Iacob (Santiago în spaniolă) din catedrala orașului. În secolul al IX-lea, traseul era cunoscut drept unul de pelerinaj. Astăzi, Camino de Santiago este străbătut de zeci și sute de mii de drumeți în fiecare an, din motive religioase, spirituale, culturale sau din dorința de a încerca ceva nou.

Camino poate fi parcurs în zeci de moduri, având în vedere și punctele de plecare din locuri mai îndepărtate, cum ar fi Germania, Elveția sau alte țări din Europa Centrală. Totuși, există trei trasee mai populare în rândul pelerinilor:
#1. Camino Primitivo – cel mai vechi și cel mai dificil de parcurs. Începe în Oviedo, în nordul principatului spaniol Asturia, nu foarte departe de mijlocul golfului Biscaya. Are o lungime de aproximativ 320 de kilometri și este dominat de zone rurale, păduri și dealuri;
#2. Camino Portugués – care începe, de obicei, în Porto (265 de kilometri) sau în Lisabona (610 kilometri) și trece prin mai multe orașe și localități cu o infrastructură bine dezvoltată. Se crede că e mai ușor de parcurs, fiind mai puțin accidentat decât alte variante ale Camino de Santiago;
#3. Camino Francés – ruta clasică. Începe din comuna Saint-Jean-Pied-de-Port din Pirinei și trece inclusiv prin munți, având în total aproape 800 de kilometri lungime. Este considerat mai dificil de parcurs, atât din cauza înclinării de la început, cât și a distanței impunătoare până la destinația finală.

Din experiențele Olesei și Marinei, care au făcut drumeție pe Camino în martie-aprilie 2024, cheltuielile zilnice, indiferent de traseul ales, ajung la circa 35 de euro/persoană: pentru cazare, mâncare, gustări și cafea/apă.

Cazarea în albergue (hosteluri populare pe Camino) poate costa între 8 și 15 euro. Meniul pelerinului ajunge, la fel ca prânzul sau cina pregătită individual, la 15 euro, iar gustările din timpul zilei se încadrează în 3-6 euro. Totodată, având în vedere că rucsacul luat în drumeție nu trebuie să conțină multe haine, acestea trebuie spălate periodic, lucru care este posibil de făcut practic la orice hostel sau hotel. Dacă vorbim despre albergues, să-ți speli hainele costă circa 4-6 euro. În medie, ai nevoie să faci asta o dată la două-trei zile.

Pe lângă aceasta, e important să menționăm că cel mai mult costă zborul către locația din care începe traseul și cel dinspre destinația finală. Prețul biletelor, totuși, poate varia, de aceea nu vom oferi cifre exacte aici. În plus, multe dintre lucrurile necesare pentru drumeție, inclusiv rucsacul, sacul de dormit, încălțămintea, bețele de trekking și pelerina de ploaie sunt destul de costisitoare.

#1. Asigură-te că ai un pașaport valabil și asigurare de sănătate.

#2. Decide dacă mergi singur(ă) sau cu ajutorul unei agenții de turism.

#3. Analizează toată informația disponibilă despre Camino de Santiago, inclusiv despre traseele existente.

#4. Decide cât de complicat dorești să fie traseul și fă-ți o listă cu cele care se potrivesc cerințelor tale.

#5. Selectează traseul care ți-a făcut cu ochiul. Dacă ești începător/începătoare, poți merge pe Camino Portugués.

#6. Analizează atent cât de potrivit este momentul în care vrei să mergi. Ai în vedere că în sezonul drumețiilor pe Camino (mai-octombrie) este destul de greu să găsești un loc de cazare.

#7. Ia-ți timp destul pentru a face traseul, astfel încât să nu fii nevoit(ă) să mergi fără pauze sau câte 40 de kilometri zilnic.

#8. Dacă totuși ai puțin timp la dispoziție, de exemplu câteva zile sau o săptămână, nu este obligatoriu să parcurgi tot drumul. Mulți oameni merg pe bucăți, alternează rutele, merg în sens invers. Important e să știi acest lucru din timp.

#9. Dacă nu ai mai făcut drumeții, cu cel puțin două luni înainte de a porni la drum, începe un program de antrenament fizic pentru a te obișnui cu mersul pe distanțe lungi cu rucsacul. Chiar dacă te ocupi cu sportul, drumețiile sunt altceva.

#10. Conștientizează că pe Camino se pot întâmpla diferite lucruri și pregătește-te moral pentru orice situație imprevizibilă.

#11. Pregătește-ți rucsacul din timp. Nu uita că acesta ar trebui să cântărească nu mai mult de 10 % din greutatea ta, pentru că altfel te va încetini și îți va face drumeția mult mai dificilă. Ar trebui să includă doar strictul necesar (vezi mai jos lista).

#12. Stabilește-ți ce vrei să faci în timp ce mergi: să reflectezi asupra unor anumite subiecte, să faci fotografii, să descoperi cultura spaniolă, să cunoști oameni noi. Trebuie să ai cel puțin câteva obiective.

#13. Rezervă/procură bilete către punctul de pornire. Cu cât mai devreme vei face acest lucru, cu atât mai puțin va costa.

#14. Ia cu tine și ceva bani cash, întrucât nu în toate locațiile vei putea achita cu cardul.

#15. Urmărește grupurile tematice de pe Facebook, astfel încât atunci când vei avea întrebări să te poți consulta cu cei care au trecut deja prin această experiență.

#16. Când ajungi în punctul din care începe traseul, nu uita să-ți iei pașaportul pelerinului. Acesta poate fi găsit în oficiile de turism, în catedrale sau la librăriile din preajmă. Datorită lui, vei putea obține cazare în albergue. În plus, în el vei colecționa ștampile de-a lungul traseului (de la biserici, albergues, restaurante și alte puncte de control). La final, pașaportul este necesar pentru a obține compostela, certificatul oficial care atestă că ai efectuat pelerinajul. Pentru a primi compostela, trebuie să ai cel puțin două ștampile care se aplică în ultimele 100 de kilometri de drumeție.

# rucsac sportiv confortabil și ușor (este important să aibă centură pentru șolduri, deoarece aceasta ajută la distribuirea unei părți din încărcătură în partea de jos a corpului, reducând impactul asupra umerilor și spatelui);
# sac de dormit din puf, subțire;
# pelerină de ploaie;
# capă de ploaie pentru rucsac;
# pantaloni pentru ploaie;
# pantaloni de trening;
# pantaloni de drumeție;
# două tricouri;
# manșon lung subțire, în care nu este cald să mergi sub soarele arzător;
# două perechi de lenjerie intimă;
# pijama;
# două perechi de șosete;
# bocanci pentru drumeție (important este să fie deja putați);
# adidași comozi, în care picioarele să poată respira (important este să fie deja purtați);
# șlapi;
# șapcă/pălărie;
# ochelari de soare (adițional);

# bețe de drumeție;
# bandaje pentru genunchi;
# lampă pentru cap;
# cremă de protecție solară;
# tablete analgezice și antiinflamatoare;
# pliculețe pentru răceală;
# vitamine (magneziu, aminoacizi, acid folic, vitamina D, calciu);
# plasture;
# unguent pentru dureri musculare;
# câteva mostre de șampon;
# săpun;
# periuță și pastă de dinți;
# prosop mic din microfibre;
# agrafă de păr;
# pieptene;
# ac și ață;
# briceag pliabil multifuncțional;
# power bank, cabluri, adițional căști;
# documente și bani cash într-un ziplock impermeabil;
# carnet și pix adițional;
# snackuri și apă într-un recipient ce va putea fi utilizat zilnic.

Dacă vrei să afli mai multe curiozități despre Camino de Santiago, aici găsești articolul despre experiența celor două tinere din Moldova care au străbătut traseul în martie-aprilie 2024 – Olesea Vascan și Marina Mikitenko.

Preluat de la: diez.md