australia-1.jpg

Pentru al șaptelea an consecutiv, US News & World Report a publicat un clasament al celor mai bune țări din lume după nivelul de trai în care să trăiești. În top 10 se regăsesc șapte țări din Europa.

În 2022, US News a clasat 85 de țări pe baza percepțiilor globale. Sondajul, realizat în parteneriat cu BAV Group și Școala Wharton a Universității din Pennsylvania, a chestionat 17 000 de persoane din întreaga lume, evaluând țările în funcție de 76 de indicatori diferiți.

#1. Suedia

Suedia se află pe primul loc în clasamentul 2022 al celei mai bune calități a vieții. Țara se remarcă în clasamentul calității vieții pentru sistemele de sănătate și educația publică bine dezvoltată, securitatea, stabilitatea economică și politica.

#2. Danemarca

Danemarca este pe locul doi în lume în ceea ce privește calitatea vieții. Factori precum egalitatea veniturilor, politica stabilă, securitatea și sistemele publice de educație și de sănătate influențează clasamentul Danemarcei.

#3. Canada

Canada este una dintre cele mai sigure țări. În timp ce nivelul de trai în orice țară variază foarte mult de la o persoană la alta, o privire asupra mai multor indici sociali relevă numeroasele lucruri pentru care canadienii pot fi recunoscători. Canadienii sunt în general oameni sănătoși, care nu suferă de boli periculoase sau infecțioase în număr mare.

#4. Elveția

Clasamentul Elveției este asigurat de factori precum economia, o politică stabilă și un sistem de educație publică bine dezvoltat.

Țara are o rată scăzută a șomajului și o forță de muncă bine educată. Economia este alimentată de ratele scăzute ale impozitului pe profit, de un sector al serviciilor foarte dezvoltat, cu excelență în sectorul financiar, și de o industrie producătoare puternică de înaltă tehnologie. Ca urmare, traiul în Elveția devine foarte atractiv pentru cei care iau în considerare o mutare în Europa.

#5. Norvegia

Norvegia ocupă locul cinci în clasamentul general al sondajului. Securitatea, politica stabilă și sistemul de educație publică bine dezvoltat al Norvegiei ies în evidență în clasament. Țara este prosperă, cu unul dintre cei mai mari exportatori de petrol din lume, cu învățământ superior gratuit și cu o lungă tradiție în literatură.

Țara este una dintre cele mai dezvoltate din lume, cu un nivel de trai ridicat și cu reputația de a fi unul dintre cele mai bune locuri pentru a trăi.

#6. Finlanda

Finlanda iese în evidență în clasament pentru siguranța sa, sistemul de învățământ public bine dezvoltat și atractivitatea pentru familii.

Țara este un lider mondial în domeniul educației. De asemenea, Finlanda ocupă un loc fruntaș în ceea ce privește drepturile civile, calitatea vieții și libertatea presei. Finlanda a fost, de asemenea, una dintre primele țări din lume care a acordat femeilor dreptul de vot.

#7. Germania

Germania este, fără îndoială, una dintre cele mai puternice puteri economice din lume, ocupând locul șapte în clasamentul general. Țara se mândrește cu o economie puternică, precum și cu sisteme publice de educație și de sănătate bine dezvoltate. Printre alte avantaje se numără o forță de muncă calificată și diversă, precum și sectoarele în plină expansiune din domeniul telecomunicațiilor, sănătății și turismului.

#8. Țările de Jos

În sondajul din 2022, Țările de Jos s-au clasat pe locul opt în clasamentul general. Stabilitatea politică și sistemele de sănătate publică și de educație bine dezvoltate disting această țară în clasament. A fost prima țară care a legalizat căsătoria între persoane de același sex și este cunoscută pentru societatea sa tolerantă. Are cea mai mare concentrație de muzee din lume și 32 000 de kilometri de piste de biciclete, încurajând oamenii să fie mai activi.

#9. Australia

Australia este o țară prosperă, cu o economie de piață. . Locuitorilor Australiei le place să se implice în sport, iar speranța de viață este mare atât pentru bărbați, cât și pentru femei. Orașele din Australia se clasează, de obicei, pe un loc fruntaș în evaluările privind nivelul de trai. La sfârșitul anului 2017, locuitorii din Australia au aprobat cu o majoritate covârșitoare legalizarea căsătoriilor între persoane de același sex.

#10. Noua Zeelandă

Noua Zeelandă este cunoscută în întreaga lume pentru calitatea ridicată a vieții și pentru ritmul său lent de viață.

Neozeelandezii sunt cunoscuți pentru etica muncii, dar apreciază și echilibrul sănătos între viața profesională și cea privată. Chiar și în cele mai mari orașe, o plajă, un traseu de biciclete sau un parc național nu este niciodată departe. Dacă sunteți cetățean, rezident sau aveți o viză de muncă valabilă cel puțin doi ani, asistența medicală publică din Noua Zeelandă este gratuită sau cu costuri reduse. Chiar dacă aveți o viză temporară, este posibil să puteți obține o varietate de servicii în anumite circumstanțe.

Preluat de la: diez.md