c7-1-e1689970303898.jpg
Zeci de tipuri de brânzeturi europene, sosuri, marmelade, vinuri moldovenești și accesorii tematice – toate acestea pot fi găsite în filialele „Istorii cu Cașcaval”. Nu ai auzit nimic despre această rețea de magazine? Îți prezentăm noi mai multe informații interesante în continuare.

Afacerea „Istorii cu Cașcaval” a fost înființată în perioada pandemică, la inițiativa a patru tineri: Grigore Berzan, Alexandra Berzan, Adrian Blîndu și Maria Blîndu.

Cum a apărut ideea? La un pahar cu vin.

Grigore Berzan, unul dintre fondatori, ne-a relatat că ideea de a deschide primul magazin a apărut spontan, în timpul unei discuții cu prietenul său și coproprietarul „Istorii cu Cașcaval” – Adrian Blîndu.

„Nouă ne place foarte mult să discutăm, să gândim, să glumim și, în perioada pandemică, când toată lumea stătea pe loc și nimic nu se întâmpla, ne-am gândit la acest tip de afacere interesantă, foarte des întâlnită în Europa de Vest. Ni se făcuse dor de atmosfera specifică localurilor mici în stil european, așa că am decis să o aducem aici, acasă.

Lui Adrian îi plac foarte mult cifrele și mi-a arătat că e real așa ceva de făcut în Moldova, așa că am început să gândim conceptul. Intenționat nu ne-am grăbit, voiam să fie totul așa cum trebuie.”

Potrivit lui Grigore, atunci când căutau locația primului magazin, principiul esențial era să fie centrul capitalei. Își doreau să fie ca peste hotare, o zonă turistică. Astfel, s-au oprit la localul de pe strada Alexandru cel Bun 83.


Sursă: Istorii cu Cașcaval

E greu să inițiezi o afacere în echipă?

Tânărul a menționat că nu au existat probleme legate de lucrul în echipă, întrucât fiecare membru era conștient de faptul că trebuie să cedeze o parte din independență. Ba mai mult, potrivit lui, și vârsta pe care o au a favorizat mersul bun al lucrurilor.

De unde vine denumirea de „Istorii cu Cașcaval”?

Fondatorii au ales anume această denumire, pentru că își doreau ca vizitatorii lor să petreacă măcar 10 minute în local, să facă schimb de istorii, să se degajeze, să devină prieteni cu ei și, nu în ultimul rând, să savureze un pahar cu vin în combinație cu tipul preferat de cașcaval. Totodată, tinerii voiau neapărat ca denumirea să conțină cuvântul „cașcaval”. Astfel, la un moment dat, „s-a aprins becul”: „Istorii cu Cașcaval”.


Sursă: Istorii cu Cașcaval

Cum e să deschizi o afacere în Moldova?

„La noi în țară nu-i ușor, dar nici nu-i greu să deschizi o afacere. Există preconceptul că în Moldova totul e foarte complicat, că e greu să deschizi ceva. Este o parte de adevăr, dar să nu uităm că nu mai suntem în anii 1990, nici în 2000. Trăim în 2023. Și chiar dacă noi vorbim de o afacere deschisă cu doi ani în urmă, oricum. Înainte, când se vorbea despre Serviciul Fiscal, toți se ascundeau sub masă. Acum e altfel. E mult mai ok”, a menționat Grigore.

De unde sunt importate cașcavalurile?

Brânzeturile din rețeaua de magazine „Istorii cu Cașcaval” sunt importate din Țările de Jos, Franța, Elveția, Danemarca, Spania, Germania, Norvegia și Anglia.

„La moment, nu avem nimic din Moldova, pentru că, deși aici se produc multe cașcavaluri interesante, nu există continuitate. Totuși, suntem siguri că vom reuși să vindem și brânzeturi autohtone, doar că mai durează un pic.”


Sursă: Istorii cu Cașcaval

Vinul tot este importat? Nu.

„Dacă în Europa se produc cașcavaluri bune, atunci în Moldova se face vin bun. În magazinele noastre avem doar vin autohton.”


Sursă: Istorii cu Cașcaval

Apropo, în magazinele „Istorii cu Cașcaval” pot fi găsite și cadouri originale, formate din brânzeturi, vinuri, spumante, sosuri, marmelade, accesorii pentru cașcavaluri/vinuri etc.


Sursă: Istorii cu Cașcaval

Locațiile magazinelor „Istorii cu Cașcaval”

# Centru – str. Alexandru cel Bun 83
# Râșcani – str. Bogdan Voievod 1, OASIS Mall
# Botanica – str. Arborilor 21, Shopping MallDova
# Buiucani – str. Onisifor Ghibu 10

Aici este pagina de Facebook a „Istorii cu Cașcaval”, iar aici este pagina lor de Instagram.


În acest articol puteți găsi mai multe informații despre Terasa cu Istorii – locul în care vă puteți întâlni cu prietenii pentru a povesti ceva interesant la un pahar cu vin acompaniat de cașcavaluri.

Preluat de la: diez.md