Junji-Takasago-Wildlife-Photographer-of-the-Year-min.jpg

Muzeul Natural de Istorie din Londra a anunțat lista câștigătorilor titlului de „Cel mai bun fotograf al anului 2022” pe diverse categorii, precum și câștigătorul titlului de „Cel mai bun fotograf al anului 2022” în general. Imaginea câștigătoare din acest an o găsiți la sfârșitul articolului.

De asemenea, în această listă a fost inclusă și imaginea unui fotograf din Federația Rusă. Despre ce este vorba citiți mai jos.

Categoria „Fotojurnalism” – Brent Stirton

Fotograful a reușit să capteze ultimele momente din viață ale cimpanzeului Ndakasi, care a fost salvat după ce familia acestuia a fost ucisă de vânători. În fotografie cimpanzeul este împreună cu salvatorul său – rangerul Andre Bauma, care timp de 40 de ani a avut grijă de animal.

Categoria „Viața subacvatică” – Tony Wu

În imagine vedeți „dansul electric” de reproducere al unei stele de mare în apele din Kinko Bay, Japonia. În acest mod viețuitoarea maritimă cu ajutorul unor mișcări își mătură ouăle depuse și sperma pentru a le fertiliza.

Categoria „Plante și ciuperci” – Agorantos Papatsanis

Fotografia a fost realizată în pădurile de pe Muntele Olimp din Grecia și reprezintă imaginea unor ciuperci sălbatice din regiune.

Categoria „Oceanul” – Richard Robinson

În imagine vedem reunirea a două balene de aceeași specie în apele din Noua Zeelandă. Aceste viețuitoare au fost aproape nimicite în totalitate în anii 1800.

Categoria „Artistismul naturii” – Junji Takasago

Fotografia capturează momentul când mai mulți flamingo se odihnesc la cunoscuta baie de sare din Bolivia.

Categoria „Amfibii și reptile” – Fernando Constantino Martínez Belmar

Pentru realizarea acestei imagini, fotograful a așteptat căderea nopții pentru a reuși să surprindă cum șarpele Yucatan mănâncă un liliac într-o peșteră din Quintana Roo, Mexic.

Categoria „Mamifere” – Anand Nambiar

În fotografie vedem cum un leopard vânează o turmă de capre alpine din Himalaya în apropiere cu granița Rezervației Naturale Kibber din India.

Categoria „Păsări” – Nick Kanakis

Fotograful a reușit să capteze un moment din viața unei viețuitoare din Parcul Național Natural Tatamá din Columbia, Statele Unite ale Americii.

Categoria „Portret” – José Juan Hernández Martinez

Imaginea a fost realizată în Insulele Canare. Aici vedem o dropie gulerată în Fuerteventura din Spania.

Categoria „Lumea sălbatică” – Daniel Mideros

Fotograful a reușit să realizeze portretul unui urs și a lumii cel înconjoară. Imaginea a fost făcută în aproprierea capitalei Ecuadorului – Quito.

Categoria „Cei mai tineri fotografi”

Ekaterina Bee – categoria sub vârsta de 10 ani.

În imagine vedem cum două capre alpine doresc să înceapă o luptă pentru supremație în munții din regiunea Piedmont, Italia.

Ismael Domínguez Gutiérrez – categoria de vârstă 11-14 ani.

Este o scenă monocromă a unui vultur ce șade pe o ramură a unui copac mort din apropierea orașului Cadiz, Spania, în așteptarea ca ceața să dispară.

Katanyou Wuttichaitanakorn – categoria de vârstă 15-17 ani.

În fotografie vedem momentul când o balenă Bryde mănâncă un pește într-un golf din Thailanda.

De asemenea, în lista „Celor mai buni fotografi a lumii sălbatice sin 2022” se regăsește și fotograful rus Dmitry Kokh în categoria „Sălbătăcia urbană”. Imaginea arată cum doi urși polari, prin ceață, cutreieră un sătuc părăsit de pe insulă Kolyuchin din Rusia.

În acest an, titlul de „Cel mai bun fotograf al naturii sălbatice 2022” l-a obținut fotografa din Statele Unite ale Americii Karine Aigner. Imaginea artistei reprezintă cum mai multe albini, precum o minge, se învârt pe nisipul fierbinte din Texas. Fotografia a devenit și câștigătoarea categoriei „Nevertebrate”.

Preluat de la: diez.md