MjFkNTBhNTA5NzVkOWMyODY0YjMyNTJlMjcy.thumb_.jpg
Miheil Saakașvili, fost președinte al Georgiei, aflat în închisoare, suferă de tulburări neurologice severe rezultate din tortură și alte rele tratamente aplicate în detenție și care necesită tratament adecvat, a declarat sâmbătă un consiliu independent de medici, informează AFP, notează Digi24.

Arestat pe 1 octombrie la întoarcerea după opt ani de exil, Saakaşvili a refuzat să mănânce timp de 50 de zile în semn de protest față de condamnarea sa pentru un presupus abuz de putere, acuzație pe care a contestat-o.

În vârstă de 53 de ani, acest reformator prooccidental, aflat la conducerea țării în perioada 2004-2013, a reînceput să mănânce după ce a fost transferat pe 20 noiembrie la un spital militar din Gori, în urma îngrijorărilor exprimate de medici, scrie Digi24.

El a dezvoltat o serie de afecțiuni neurologice care sunt „rezultatul torturii, relelor tratamente, tratamentului medical inadecvat și grevei prelungite a foamei”, a conchis grupul de medici care l-a examinat în detenție.

Conform comunicatului lor de presă, au fost diagnosticate în special encefalopatia Wernicke, potențial fatală și o tulburare de stres posttraumatic, transmite.

Unul dintre medici, psihiatra Mariam Jichkariani, a declarat pentru AFP că starea sa, „care rezultă din torturile psihologice suferite în închisoare, ar putea duce la invaliditate dacă nu primeşte tratament medical adecvat”.

La sfârşitul lunii noiembrie, când s-a prezentat în faţa unei instanţe din Tbilisi, Saakaşvili însuşi a denunţat torturile psihologice suferite în detenţie, printre altele privarea de somn şi ameninţările. „Toată lumea ştie că nu ar trebui să fiu în închisoare pentru că toate acuzaţiile împotriva mea sunt false şi motivate politic”, a declarat Mihail Saakaşvili cu faţa palidă.

„Am fost torturat, am fost tratat inuman, bătut şi umilit [în detenție]”, a spus el.

În perioada în care s-a aflat în greva foamei, a slăbit aproximativ 20 de kilograme.

Amnesty International consideră că tratamentul aplicat fostului preşedinte ţine „nu doar de o justiţie selectivă, ci de o răzbunare politică, după toate aparenţele”.

Arestarea acestei personalităţi proeminente a opoziţiei georgiene a exacerbat criza politică rezultată în urma alegerilor legislative de anul trecut, un scrutin fraudat, conform opoziţiei, şi a declanşat, de asemenea, cele mai mari proteste antiguvernamentale din ultimii 10 ani.

Apărătorii drepturilor omului acuză guvernul georgian că foloseşte acuzaţii penale pentru a pedepsi pe opozanţi politici şi mass-media cu abordare critică.

Premierul Irakli Garibaşvili a stârnit recent controverse când a afirmat că guvernul nu a avut de ales decât să îl aresteze pe Saakaşvili pentru că acesta a refuzat să renunţe la viaţa politică.

Preluat de la: diez.md