diez-share-facebook.png
De câte ori ați abandonat lectura unei cărți supă primul capitol? Goodreads a inițiat un studiu în acest sens. Ei au utilizat opiniile utilizatorilor platformei pentru a realiza un top ale celor mai abandonate 10 romane (5 clasice și 5 contemporane).

Pentru a înțelege cauzele abandonului, Goodreads a realizat un sondaj la care au participat mai mulți utilizatori ai platformei. Motivul numărul unu, invocat de 46,6% dintre cititori, este plictiseala, cât de banal n-ar suna acest lucru. 18,8% dintre utilizatori au bifat tehnica narativ sterilă a autorului. Cel de-al treilea motiv al abandonului a fost subiectul prostesc sau ridicol pentru care au votat 8,5% dintre utilizatori. Printre motivele enumerate de către cititori mai sunt personajele iritante, protagoniștii antipatici, normele ce țin de redactare, descrierile siropoase și imoralitatea.

Goodreads a mai stabilit că cei mai mulți dintre utilizatori decid dacă merită sau nu să citească cartea până la sfârșit în intervalul paginilor 50 – 100. Dacă cititorii au reușit să treacă de cea de-a 100 pagina, cel mai probabil aceștia vor finaliza opera. 36,6% dintre utilizatorii platformei au menționat că drept o regulă, aceștia duc la bun sfârșit lucrurile începute. 25,2% au menționat că termină cărțile doar pentru ca să vadă unde va duce firul narativ într-un sfârșit.

Topul celor mai abandonate cărți.

Contemporane

# „O moarte subită” de J. K. Rowling

Conform cititorilor, cartea este doar o nostalgie după seria „Harry Potter”. În operă, autoarea scrie despre un oraș de provincie în care brusc se eliberează scaunul primarului și toți sunt implicați în lupta pentru acesta. Fanii lui Rowling au cumpărat tot tirajul și au rămas decepționați. De altfel, așteptările mari i-au și motivat pe cititori să abandoneze cartea.

# „Fifty Shades of Grey” de E. L. James 

Acest roman erotic a devenit, într-un timp foarte scurt, extrem de popular. Povestea unei studente infantile care devine sclava sexuală a milionarului pasionat de BDSM. Romanul a fost extrem de promovat, iar mulți au vrut să deschidă cartea măcar să înțeleagă fenomenul. Totuși, la fel de mulți au închis cartea imediat. „Acest roman nu este pentru toată lumea”, „Mi-e rușine de noi toți”, „Sunt prea snob pentru o astfel de ficțiune”, au scris cititorii pe Goodreads.

# „Mănâncă, roagă-te, iubeşte” de Elizabeth Gilbert 

Dezamăgită de viață și de propria persoană, o femeie de 30 de ani, divorțată, pornește într-o călătorie de un an în Italia. Romanul este unul autobiografic și a fost ecranizat de Hollywood. Cititorii s-au arătat dezgustați de eroină care „se plânge prea mult” și „este obsedată de sine”.

# Trilogia „Millennium” de Stieg Larsson

Bestseller-ul despre jurnalistul de investigație și partenera lui orfană a cucerit Hollywood-ul. Totuși, nu toți s-au arătat încântați de istoria norvegianului. Cei mai mulți s-au plâns că începutul e prea întins și abia dacă au avut răbdare să aștepte acțiunea.

# „Wicked” de Gregory Maguire

În carte se descrie o istorie fantasy inspirată de Vrăjitorul din Oz. Protagonista lucrării nu este Dorothy ci vrăjitoarea ucisă în prima lucrare. Așteptările mari i-au și făcut să abandoneze cartea.

Clasice

# „Catch-22” de Joseph Heller 

În acest roman este descrisă istoria unui aviator care pe timp de război încearcă cu orice preț să evite să urce în avion și să lupte. Romanul, deja clasic, are foarte mulți admiratori, dar sunt și din cei care-l acuză că este extrem de plictisitor.

# „Stăpânul Inelelor” de J. R. R. Tolkien

Această epopee fantasy în trei volume este adorată de mulți cititori, dar a ajuns în lista celor mai abandonate lecturi din cauza volumului prea mare al cărților și acțiunii, care de multe ori bate pasul pe loc.

# „Ulise” de James Joyce

„Ulise” este o carte complicată și, deseori, mulți o abandonează de la primele pagini, deși snobii sau vedetele își fac poze ca să demonstreze cât de curajoși sunt că s-au încumetat s-o citească. De altfel, povestea despre infidelitate (și nu doar) intuiești că ar trebui să te țină, dar opera n-a fost scrisă pentru a fi citită, ci mai degrabă pentru a fi studiată. Mulți din cei care au abandonat cartea spun că n-au fost în stare să înțeleagă ce se întâmpla cu adevărat în carte.

# „Moby Dick” de Herman Melville

Romanul „Moby Dick”, despre vânătorii de balene, nu a fost apreciat în timpul vieții autorului. Mulți au considerat-o prea voluminoasă și plictisitoare. În schimb, romanul a devenit un hit peste 30 de ani, deși încă mai sunt cititori care sunt de acord cu criticii contemporani autorului Melville. Mulți spun că această istorie putea fi mai scurtă, iar digresiunile lirice mai puține.

# „Revolta lui Atlas” de Ayn Rand

E o carte dificilă și o abandonezi de câteva ori înainte s-o termini. Romanul abundă în monologuri, iar acțiunea este lentă, asta spun cei care au renunțat la carte. Or, Revolta lui Atlas este, de fapt, o carte importantă despre declinul societății și atât de temutul socialism pe care scriitoarea, vădit, îl respinge.

Preluat de la: diez.md