pixel.png

În viitorul apropiat, boala de ficat gras sunt proiectate să devină motivul major pentru transplantul de ficat. În urma unui nou studiu realizat pe şoareci s-a descoperit că extractul de ştevie poate îmbunătăţi semne ale acestei afecţiuni.

Boala de ficat gras sau steatoza hepatică nonalcoolică presupune ca ficatul să fie făcut din mai mult de 5% grăsime. Nu există un leac pentru această boală, ceea ce poate duce la ciroză şi cancer de ficat. Deşi nu se cunoaşte cu exactitate cauza bolii de ficat, factorii de risc includ obezitatea şi consumul în exces de zahăr. Această boală este tot mai des întâlnită în rândul copiilor, motiv pentru care investigatorii Spitalului de Copii din Los Angeles au realizat un studiu pe şoareci pentru a descoperi cu ce ar putea înlocui zahărul din dulciuri, ajutând astfel la combaterea bolii. Astfel, au descoperit că extractul de ştevie, un îndulcitor noncaloric şi de 200 de ori mai dulce decât zahărul, poate reduce markerii bolii de ficat gras. Descoperirile au fost publicate în jurnalul Scientific Reports.

Cum pot îndulcitorii trata boala de ficat gras?

Consumul excesiv de zahăr este cunoscut pentru distrugerea ficatului, motiv pentru care reducerea lui sau înlocuirea cu alţi îndulcitori poate reduce riscul de dezvoltare a bolii de ficat. Cercetarea a avut la bază două tipuri de îndulcitori: sucraloza, un îndulcitor artificial şi ştevia, îndulcitor natural produs din exctractul din planta de ştevie. Ambele sunt des folosite în numeroase băuturi şi alimente.

<!–

Formul de quiz

–>

”Am fost interesaţi de compuşii celor două, deoarece sunt cele mai noi şi recent studiate în contextul bolilor de ficat şi a obezităţii”, explică Dr. Rohut Kohli, autor al studiului.

Deşi sucraloza avea câteva efecte benefice pentru pancreas, cercetătorii au descoperit că nu există beneficii în privinţa ficatului, potrivit markerilor. Astfel, au observat că numărul de beneficii era crescut în cazul extractului de ştevie. Rezultatele au arătat că ştevia scade nivelul de glucoză şi îmbunătăţeşte sensibilitatea la insulină, indicând astfel reglarea glicemiei. De asemenea, s-a observat şi îmbunătăţirea anumitor markeri pentru boala de ficat gras, influenţând astfel schimbările în greutate.

 

Preluat de la: csid.ro