1535203507102.jpg

Odată cu trecerea anilor ne întrebăm care este vârsta la care cunoaștem cât mai multe și înțelegem care este scopul nostru în viață. Deși putem crede că acest moment a sosit la 30, 40 sau 50 de ani, studiile ne demonstrează altceva.

Cercetătorii spun că vârsta de 60 de ani pare a fi cea la care majoritatea oamenilor învaţă să se preţuiască, să capete încredere deplină în sine şi să înţeleagă scopul vieţii.

Un articol publicat recent în Psychological Bulletin spune că „vârsta de mijloc este o perioadă extrem de stabilă în planul personal şi profesional. Mai mult decât atât, majoritatea persoanelor investesc în continuare în rolurile sociale pe care le au, ceea ce le creşte stima de sine”. 

„Este perioada în care viaţa profesională cunoaşte cele mai mari satisfacţii, oamenii menţin o relaţie satisfăcătoare cu soţul/soţia, iar copiii devin adulţi responsabili şi independenţi”, a explicat Ulrich Orth, co-autorul studiului. 

Examinând diferite baze de date demografie, cercetătorii au analizat în total peste 165.000 de persoane. Conform acestora, prima dată stima de sine începe să crească între 4 şi 11 ani, deoarece copiii se dezvoltă social şi cognitiv şi câştigă un sentiment de independenţă, scrie adevarul.ro.

„Nivelul valorii de sine începe să scadă între 11 şi 15 ani, odată cu accentul pus pe comparaţia socială de la şcoală. Mulţi adulţi înregistrează o scădere dramatică a stimei de sine în jurul vârstei de 70 de ani. Vârsta înaintată implică frecvent pierderea rolurilor sociale ca urmare a pensionării, lipsa prietenilor, văduvia, statutul socio-economic, abilităţile cognitive sau problemele de sănătate”, a mai spus Ulrich Orth.

Preluat de la: zugo.md