1484767541282.jpg

Ai ştiut vreodată că, atunci când mergi la restaurant şi deschizi meniul, ochiul tău de consumator nu vede chiar tot? Ei bine, asta pentru că restaurantele, de obicei, au şi bucate secrete, despre care ştie doar bucătarul chef şi poate, cei mai speciali clienți. De aceea, un grup de moldoveni şi-a propus deconspirarea acestor bucate secrete şi punerea lor pe tavă, pentru toți pofticioşii doritori.

Ideea I-a venit lui Alex Mih, un moldovean care a muncit în multe oraşe europene, iar crearea conceptului EatOffTheMenu îi tot dădea târcoale.

„Această plăcere a mea față de gastronomie, mi se trage încă de când eram adolescent. Mie îmi plăcea foarte mult, atunci când mergeam la restaurant, să comand cea mai stranie chestie din meniu, poate cea mai ciudată denumire. De asemenea, îmi plăcea să pot discuta direct cu bucătarul chef, să-l întreb pe el, care-i cea mai deosebită mâncare, pe care el ar putea s-o recomande. De aici, mi-a venit idea că o astfel de experiență ar trebui trăită de toți doritorii”, ne povestește fondatorul EatOffTheMenu, Alex Mih.

Şi-a creat o echipă mică, dar puternică, care la început, speră el, va realiza tot ce şi-a propus. Asta pentru că echipa nu este una oarecare. Cel care reprezintă departamentul tehnic, nu este nimeni altul decât Vlad Gherciu, moldoveanul despre care puțini ştiu că a creat și lansat mai multe aplicații pentru marea companie de comerț online – Amazon. Vlad s-a bucurat când  Alex a venit la el cu această propunere.

„Totul a început în vara anului 2016, când Alex m-a vizitat în Luxemburg și mă bucur foarte mult că a avut acest impuls. Întrebarea era simplă:  cum să oferim o experiență superioară celor care sunt plictisiți de mâncarea și deservirea standard din restaurante. Modul interesant de prezentare și atitudinea familială cu clienții e ceva ce lipșete în Europa de nord-vest. Deci, pornind de la asta, am ajuns la un model nișă pentru un grup de oameni, cărora le place să descopere feluri noi de mâncare”, ne spune Vlad.

Din echipa creată de Alex mai face parte un alt moldovean, Victor Black, care este responsabil marketing și partea comercială a proiectului.

Pentru că uneori, nu toate restaurantele au bucate secrete,  Alex a hotărât să le creaze, împreună cu bucătarul chef. Iar aici, vine cireaşa de pe tort, la propriu. Bucatele secrete se nasc nu pur şi simplu, ci din memorii, culturi, personalizări şi multe alte secrete din viața bucătarilor sau, de ce nu, a restaurantului. Așa încât se nasc denumiri ca: „Memoriile copilăriei pe farfurie” sau „Descoperă Moldova”.

Băieții au creat un site, unde în fiecare săptămână, lista bucatelor secrete şi a restaurantelor ce oferă aceste bucate, este actualizată pentru toți. „Clienții nu trebuie decât să facă rezervarea, să meargă la restaurant, să facă o față de James Bond, şoptind la ureche numele bucatelor și să profite la maxim de seara lor”, scrie pe site-ul oficial. Site-ul mai conține şi rubrica blog, unde pot fi citite istoriile din spatele bucatelor şi conceptul ideii unei asemenea afaceri creative.

„Lumea tare des nu știe unde să meargă, la ce restaurant să ia masa. Eu cred că acolo unde clientul va avea parte de o gustare mai specială, inedită și poate neîntâlnită în altă parte, acolo unde el va avea ocazia să discute la modul direct cu bucătarul, la sigur va mai reveni”, a mai adăugat Alex.

Băieții deja lucrează cot la cot alături de restaurante din Londra şi Luxemburg, iar acum îşi propun să deconspire și bucatele secrete din Stockholm.

Pe blog am găsit invitația la lansarea oficială a ideii create de moldoveni, care va avea loc la Londra. Va fi un eveniment gastronomic special, întrucât meniul va conține 8 mâncăruri secrete, toate create de un bucătar autentic, din Cameroon, Africa.

Clienții ar putea călători în vestul Africii, fără a fi nevoiți să părăsească Londra, „pentru că imaginația bucătarilor te poate face să călătoreşti în lume, prin intermediul bucatelor pe care, poate, nu le-ai mai văzut vreodată”, scrie pe blogul EatOffTheMenu al moldovenilor.

Preluat de la: Zugo.md