deshidratare.jpg

Când te lovesc durerile de cap, vrei să faci tot ce poți pentru a obține rapid alinare. Și dacă există o soluție rapidă și ușoară pentru durerea ta, cu atât mai bine. Se pare că să faci ceva atât de simplu precum să bei suficientă apă poate ajuta să scapi de durerile de cap – cel puțin atunci când te confrunți cu unele cauzate de deshidratare.

Chiar dacă nu este un termen medical, durerile de cap cauzate de deshidratare sunt comune, iar medicii spun că întâlnesc în mod regulat pacienți care suferă de ele. Dar ce este o durere de cap cauzată de deshidratare și cum poți ști dacă o experimentezi?

O durere de cap cauzată de deshidratare apare atunci când nu consumi suficiente lichide. Și, din nefericire, chiar și o deshidratare ușoară poate duce la dureri de cap.

Atunci când ești deshidratat, creierul tinde să se contracte sau să se micșoreze în interiorul craniului. Acest lucru exercită o presiune considerabilă asupra nervilor cranieni și o anumită tensiune asupra meningelui, care este stratul care acoperă creierul și care are mulți nervi. Acest lucru poate duce la dureri de cap. 

Nu există un nivel precis de deshidratare care să cauzeze o durere de cap, spun neurologii, fiecare persoană este diferită, dar deshidratarea face întregul corp mai puțin rezistent.

De fapt, sunt foarte comune, durerea de cap fiind unul dintre primele simptome pe care le poți experimenta când ești deshidratat, în afara gurii uscate și a senzației de sete. Motivul este faptul că oamenii nu realizează cât de puține lichide ajung uneori să consume pe parcursul unei zile. Când bei apă pentru că îți e sete, ai deja un anumit nivel de deshidratare și, în funcție de cum reacționează organismul tău la aceasta, durerile de cap sunt, cel mai probabil, următorul semn.

Fiecare persoană este diferită. Cel mai adesea, deshidratarea duce la dureri de cap de tip tensional, cu intensitate ușoară, dar uneori deshidratarea poate declanșa o durere de cap mai severă, precum migrena.

Aceste dureri de cap cuprind de obicei tot capul, nu doar o anumită zonă. Și tot în mod obișnuit este o durere surdă, continuă, care poate dura ore.

La nivel de bază, deshidratarea este cauzată de faptul că nu consumi suficiente lichide sau pierzi mai multe lichide decât consumi.

Iată câteva dintre cele mai comune cauze ale deshidratării:

Chiar dacă pare la mintea oricui, experții spun că este important să faci tot posibilul pentru a te asigura că ai un consum optim de lichide. Nevoile de hidratare ale fiecăruia sunt diferite și pot depinde de vârstă, nivelul de activitate și dacă ești gravidă sau alăptezi, dar medicii sugerează să te străduiești să atingi următoarele obiective (pentru lichidele pe care le consumi):

Dar anumite medicamente pe care le iei, cum ar fi diureticele, pot influența și nevoile tale de hidratare, așa că ai în vedere o suplimentare a cantității de lichide dacă urmezi un astfel de tratament. 

Dacă observi că ai tendința să te confrunți cu dureri de cap cauzate de deshidratare după exerciții fizice intense, fii atent la cât bei în timpul și după antrenamentele tale. Băuturile cu electroliți pot ajuta, acestea prevenind durerile de cap cauzate de deshidratare.

Iarăși, să bei mai multă apă ar trebui să ajute. Dar dacă durerea ta de cap este mai severă, poți lua paracetamol. Încearcă să eviți băuturile cu mult zahăr, deoarece acestea extrag apa din țesuturile tale și te pot deshidrata și mai mult. Și cafeaua deshidratează așa că limitează-te la o ceașcă-două pe zi, pentru a preveni deshidratarea și durerea de cap aferentă.

Foto: Shutterstock

Preluat de la: csid.ro