diez-share-facebook.png
Xia Boyu, un alpinist chinez a reuşit luni să-şi îndeplinească visul de a cuceri cel mai înalt vârf de pe Pământ după mai multe tentative nereuşite. Xia Boyu este prima persoană cu membrele amputate care a obţinut permisiunea de a escalada cel mai înalt vârf de pe Pământ.

În 1975, Xia Boyu a făcut parte dintr-o echipă naţională a Chinei care a pornit în cucerirea Everestului, însă grupul s-a confruntat cu o furtună pe vârful muntelui. Fără oxigen şi expus la temperaturi polare, alpinistul a suferit degerături severe şi, în 1996, picioarele sale au fost amputate de sub genunchi după ce medicii l-au diagnosticat cu o formă de cancer de sânge, scrie agerpres.ro

În anii 2014- 2015 acesta a revenit să cucerească everestul, dar condițiile meteorologice l-au încurcat să facă acest lucru. În ultima sa încercare, în 2016, condiţiile meteorologice nefavorabile l-au forţat pe alpinistul chinez să coboare, deşi se afla la doar 200 de metri de vârf.

Cea de-a cincea încercare a fost una reuşită pentru alpinistul chinez în vârstă de 69 de ani care a păşit la primele ore ale zilei de luni, cu ajutorul picioarelor protetice, pe vârful situat la 8.848 metri altitudine.

Xia Boyu este prima persoană cu membrele amputate care a obţinut permisiunea de a escalada cel mai înalt vârf de pe Pământ după retragerea interdicţiei ce interzicea ascensiunile pe acest vârf montan pentru alpiniştii care au suferit o dublă amputaţie şi pentru nevăzători, instaurată anul trecut de autorităţile din Nepal. Măsura a fost în final anulată de instanţă în urma contestaţiilor formulate de organizaţiile pentru apărarea drepturilor persoanelor cu handicap care au considerat-o discriminatorie.

Singura persoană cu ambele picioarele amputate care a atins vârful Everest este Mark Inglis din Noua Zeelandă, care a realizat acest lucru în 2006.

În total, aproape 700 de persoane vor încerca să cucerească vârful Everest în următoarele săptămâni, precizează sursa citată.

Preluat de la: diez.md