pixel.png

Din naştere sau dobândite pe parcursul vieţii – cu toţii avem aluniţe. Acestea trebuie monitorizate regulat cu ajutorul oglinzilor, protejate de expunerea directă la razele solare. Contrar credienţelor populare, aluniţele nu trebuie rupte sau tratate cu diverse substanţe. Dr. Gilia Oprea, medic primar dermatovenerog vine cu explicaţii valoroase.

CSÎD: De ce apar aluniţele?
Dr Gilia Oprea:
Aluniţele, în mare parte apar din cauza predispoziţiei genetice, însă modificările hormonale asociate creşterii sau sarcinilor şi expunerea la soare stimulează apariţia de noi aluniţe.

Aluniţele trebuie protejate atât de soare cât şi de situaţii, obiecte care le-ar putea agăţa, rupe

CSÎD: Cât de important este să protejam aluniţele de soare? Cum facem acest lucru?
Dr Gilia Oprea:
Este foarte important să protejăm aluniţele de soare, ştiut fiind faptul că arsurile solare sunt cele care produc modificarea unei aluniţe şi transformarea ei în cancer cutanat. Protejarea aluniţelor se face folosind cremele ecran solar cu SPF 50+ şi respectând expunerea la soare doar în intervalul recomandat: dimineaţa până în ora 11.00, după-amiaza după ora 16.00.

Semne şi simptome ale aluniţelor periculoase

CSÎD: Cum ne dăm seama dacă o aluniţă este în curs de modificare?
Dr Gilia Oprea:
În primul rând, este importantă autoexaminarea aluniţelor şi sesizarea modificărilor de formă, culoare, dimensiune. Apoi, apariţia unor simptome, cum ar fi mâncărime sau durere la nivelul unei aluniţe, trebuie să ne aducă în cabinetul dermatologului.

<!– Tzancă Uraganul în război cu Duduienii, dar la braț cu amanta. Spectacolul continuă–> CITESTE PE EVZ.RO: Tzancă Uraganul în război cu Duduienii, dar la…
<!– ȘOC TOTAL în România: Suntem pe primul loc în Europa–> CITESTE PE CAPITAL.RO: ȘOC TOTAL în România: Suntem pe primul loc în…

CSÎD: Care dintre ele pot fi periculoase?
Dr Gilia Oprea:
În general, aluniţele cu dimensiuni de 5-6 mm, neregulat conturate, neuniform colorate, brun închis sau negre pot fi periculoase, dar şi aluniţele care îşi schimbă forma, aspectul, dimensiunea trebuie să ne atragă atenţia.

Dacă aţi tăiat, rupt o aluniţă mergeţi imediat la medicul dermatolog

CSÎD: De ce nu trebuie agresate? Ce facem dacă am zgâriat o aluniţă, am rupt-o, tăiat-o la epilat?
Dr Gilia Oprea:
Nu este normal să agresăm aluniţele. În cazul în care acest lucru s-a produs, cel mai indicat este un consult dermatologic pentru a putea să ne asigurăm ca aluniţa nu făcea parte din categoria celor periculoase.

Galerie foto

vezi galeria 7 foto

Preluat de la: csid.ro