s3.jpg

Desertul specific nordului Republicii Moldova, babă neagră, ar putea fi inclus în Patrimoniul Cultural Imaterial UNESCO. O inițiativă în acest sens a fost propusă de către Delegația Permanentă a Republicii Moldova pe lângă UNESCO în cadrul acțiunilor de celebrare a Francofoniei, în fața a 20 de țări. Anunțul a fost făcut de către Marina Luca, o moldoveancă care activează în calitate de șefă patiseră la un restaurant din Elveția.

Prezentă la eveniment, Marina spune că Republica Moldova are un potențial bogat de a include tradițiile, elementele culinare și culturale pe lista reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al UNESCO. „De ce să nu înaintăm și alte dosare independente, care sunt specifice doar Republicii Moldova, cum ar fi baba neagră, colacul”, a scris tânăra într-o postare pe Instagram.

Potrivit Marinei, acest proces ar putea dura aproximativ doi an, timp în care experții locali să pregătească dosarele necesare.

Pe 1 decembrie 2022 în cadrul celei de-a 17-a sesiuni a Comitetului Interguvernamental al UNESCO pentru salvgardarea patrimoniului cultural imaterial a fost adoptată decizia privind înscrierea elementului „Arta cămășii cu altiță – element de identitate culturală în România și Republica Moldova” pe lista reprezentativă a patrimoniului cultural imaterial al umanității.

În acest material puteți vedea lista tradițiilor și obiceiurilor din Moldova incluse în patrimoniul cultural imaterial UNESCO.

Dacă dorești să fii mereu la curent cu cele mai populare și actuale știri de pe #diez, ești mereu binevenit(ă) și pe canalele noastre de Telegram: RO și RU.

Preluat de la: diez.md