Cover-cu-postere.jpg

Se spune că filmele regizate de femei sunt mai romantice, mai poetice sau că au o doză mai mare de sensibilitate. Totuși, numărul femeilor în industria de film este unul foarte mic, iar o statistică din ianuarie 2024 a concluzionat că din 1 700 de filme realizate între anii 2007 și 2023, doar 6 % sunt regizate de femei. Pe de altă parte, se pare că, de la an la an, situația se îmbunătățește și tot mai multe femei au curajul de a dirija o echipă de filmare și de a-și transpune poveștile pe marile ecrane.

În Moldova, de-a lungul timpului, cineastele au creat producții cinematografice de tot felul: documentare, scurtmetraje de comedie, drame de lung metraj, docudrame. Îți ofer mai jos o listă cu câteva filme autohtone regizate de femei, în ordine cronologică, începând din 2013. Spre bucuria mea, lista nu e atât de scurtă pe cât mă temeam să fie, mai ales că am selectat doar câte un film de la fiecare regizoare. De Ziua Femeilor, îi doresc filmului autohton cât mai multe cineaste și cinefile!

Lungmetraj de ficțiune, 2013, o oră și cinci minute.

Ea îl întâlnește pe bărbatul vieții. El o curtează frumos. O iubire de poveste. Până începe să-și schimbe culorile.

Lungmetraj de ficțiune, 2016, o oră și 46 de minute.

Anișoara are 15 ani și locuiește într-un sat din Republica Moldova ascuns între dealuri, într-o vale pitorească. Viața e arhaică și pare calmă în familia formată din ea, bunicul Petru și frățiorul Andrei. Însă vine vara, iar ea trăiește pentru prima dată senzația copleșitoare a primei iubiri.

Scurtmetraj de ficțiune, 2016, 13 minute.

Într-un sat lovit de secetă, Dumitru pornește în căutarea apei. Ioana, fata care îl însoțește în drumeție, este un martor tăcut al răutății oamenilor ce apar în cale. În pofida acestei secete umane, Dumitru găsește apa acolo unde cel mai puțin se aștepta.

Scurtmetraj de ficțiune, 2017, 25 de minute.

The Sofa este o comedie de scurt metraj în care doi bătrânei din Moldova se pornesc în aventura vieții lor. Fiind invitați la o nuntă, nu găsesc un dar mai bun decât o canapea pe care o găsesc în curte. Au furat o mașină și au pornit la nuntă.

Scurtmetraj de ficțiune, 2019, 18 minute.

Ivan, șofer de cursă lungă, se-ntoarce în grabă din rută ca să ajungă la timp la nunta Ludmilei.

Docudramă, 2020, o oră și 25 de minute.

Un film dedicat moldovenilor deportați în Siberia în perioada stalinistă. Filmul e construit din confesiunile a patru protagoniști care au fost ridicați și trimiși forțat în Siberia, în cel de-al doilea val de deportări, pe 6 iulie 1949. Fiecare episod are o istorie separată, iar în ansamblu ele punctează ororile și dramele prin care au trecut zeci de mii de basarabeni în perioada stalinistă. Toate întâmplările din acest film sunt adevărate.

Documentar, 2020, o oră și 17 minute.

Violonista Alexandra Cununov, care la nici 30 de ani a făcut istorie în lumea muzicii clasice, își duce acum traiul liniștit în Elveția. Cu o copilărie tumultoasă, plină de concerte, premii și medalii, regizoarea Violeta Gorgos creează un documentar despre viața Alexandrei, basarabeanca ce ne duce faima țării în întreaga lume.

Documentar, 2020, 53 de minute.

Documentarul este structurat pe baza poveștilor a trei familii pe care dorul i-a adus înapoi în Republica Moldova, iar echipa de filmare a colectat istoriile mergând de la ușă la ușă și discutând cu persoane care lucrează sau au lucrat peste hotare sau care aveau pe cineva activând și locuind în afara țării. Filmul redă emoțiile migranților reveniți acasă și realitatea din satele Moldovei, privită dintr-un unghi mai puțin obișnuit.

Documentar, 2021, o oră și opt minute.

Un cuplu este așezat pe un pat în fața unui pătuț în care Eva încearcă să adoarmă. Are doar 10 luni și părinții ei nu pot să meargă, dar ea va începe curând. Marin și Maria s-au născut cu dizabilități. Marin a crescut la orfelinat, în timp ce Maria și-a petrecut copilăria într-un sat mic din Republica Moldova. Acum ei au propria lor familie în care încearcă să compenseze ceea ce le-a lipsit. Oare vor reuși?

Scurtmetraj de ficțiune, 2021, 20 de minute.

O călătorie poetică în trecut, unde descoperim că amintirile nostalgice ale unei copilării fericite sunt adânc înecate în traumă.

Scurtmetraj de ficțiune, 2021, 21 de minute.

Alex (Vlad Sabajuc) și Ana (Corina Rotaru), doi îndrăgostiți tineri și simpatici, pornesc cu autostopul spre Grigoriopol. Mașina pe care o opresc la întâmplare este condusă de Victor (Tudor Andronachi), care se dovedește a fi un bărbat destul de incomod. Sunt milioane de moduri în care povestea poate continua. Noi am ales una dintre ele. Tu pe care ai alege-o? Ce zici?

Scurtmetraj de ficțiune, 2021, 21 de minute.

Serbarea ia o întorsătură groaznică când Unchiul și Mătușa realizează că nepoata lor și soțul ei sunt vegani și nu mănâncă nimic din bucatele pregătite.

Lungmetraj de ficțiune, 2022, 45 de minute.

Documentar, 2022, o oră și 13 minute.

Un film ce recuperează momente intime, de familie, înregistrate pe casete video în Moldova anilor ’90, care conțin mesajele unor copii pentru mamele lor plecate la muncă în Occident.

Lungmetraj de ficțiune, 2023, o oră și 33 de minute.

Filmul, bazat pe fapte reale, ne povestește istoria inginerului român Ionel Sporea, inventatorul primului robot modern pentru antrenamentele de tenis de masă, care în loc de faimă și recunoștință s-a ales cu o sentință de 12 ani de închisoare pentru trădare de patrie. Cine se face vinovat: regimul inuman al lui Ceaușescu, traumele copilăriei sau chiar însuși eroul?

Documentar, 2023, 57 de minute.

Un documentar despre oamenii care rezistă și renasc în epicentrul unui războiului devastator.

Vizionare plăcută și nu uita: consumul excesiv de filme nu dăunează sănătății!

Preluat de la: diez.md