international-space-stationn.jpg
Staţia Spaţială internaţională va deveni începând de anul viitor o locaţie turistică. NASA a anunțat că va începe să accepte vizite la bordul navei.

Staţia Spaţială internaţională nu va putea fi vizitată de oricine, însă anumiţi oameni de afaceri sau astronauţi din partea companiilor private vor putea să îşi cumpere un loc. Unul dintre motivele principale pentru care publicul de rând nu va putea vizita prea curând ISS este preţul, întrucât o călătorie „standard” de 30 de zile poate costa în jurul a un milion de dolari de persoană, scrie go4ito.ro.

Fiecare zi de cazare pe stația spațială costă în jurul a 35.000 de dolari pentru fiecare persoană în parte. 22.500 dolari costă doar accesul la resurse, în timp ce 11.250 dolari costă doar apa, oxigenul şi accesul la toaletă. Accesul la aceste facilităţi nu sunt opţionale, însă oferă o privire de ansamblu asupra costurilor pentru susţinerea vieţii în spaţiu, pe orbita Pământului. Accesul la internet este relativ ieftin, în comparaţie cu aceste costuri, NASA taxând fiecare gigabyte de date cu 50 de dolari. Aceste costuri sunt chiar mai mici decât cele pentru roaming în anumite ţări din afara Uniunii Europene.

Astfel, fiecare turist de pe ISS va cotiza de-a lungul celor 30 de zile cu aproximativ 1 milion de dolari, pentru un total de 4 milioane pentru fiecare cursă.

Ce nu oferă NASA inclus este transportul până în spaţiu. Cei care vor să ajungă pe ISS vor trebui să apeleze la serviciile companiilor private. SpaceX şi Boeing lucrează la astfel de soluţii, pe care probabil le vor transforma în soluţii pentru public. Costurile pentru transport sunt însă mult mai mici decât cele pentru cazare. O cursă către Staţia Spaţială poate costă până la 60 de milioane de dolari.

Un alt anunţ interesant legat de Staţia Spaţială Internaţională este faptul că aceasta va putea găzdui noi module private. Companiile interesate vor putea să îşi construiască şi să îşi ataşeze propriile zone noi pe Staţia Spaţială, unde vor putea să îşi desfăşoare activitatea. Desigur, aceste activităţi vor trebui să fie de tip ştiinţific, NASA având reguli stricte despre ceea ce poate fi realizat la bordul staţiei.

Preluat de la: diez.md