curatenia-de-paste.jpg

Pe măsură ce se apropie sărbătorile de 1 Mai și de Paști, vin și pregătirile, inclusiv curățenia de primăvară. Atunci când te confrunți cu probleme articulare și dureri, inclusiv cu afecțiuni precum coxartroza și gonartroza, activitățile casnice care implică un efort sporit pot fi extenuante.

Când te gândești la activități dureroase sau dăunătoare pentru articulațiile și mușchii tăi, curățenia în casă, ștersul prafului și spălatul podelelor poate nu par dificile. Și totuși, unele activități casnice obișnuite îți pot solicita mușchii și articulațiile:

Dr. Robert Apostolescu, medic primar ortoped, supraspecializat în protezarea minim-invazivă de șold și de genunchi, este de părere că, deși poate părea o activitate banală, curățenia de primăvară trebuie efectuată cu grijă, în special de către persoanele care suferă de afecțiuni articulare, precum osteoartritele se șold sau de genunchi:„Curățenia în casă este esențială pentru sănătatea întregii familii. Însă îmi atenționez pacienții că există o mulțime de mișcări bruște sau greșite, care pot avea un impact asupra sănătății articulare, iar o execuție necorespunzătoare a curățeniei poate accentua durerea și disconfortul. Așadar, recomand ca, în această perioadă, să fie atenti la acele măsuri pe care le pot lua pentru a reduce riscul de accidentare în timp ce fac ordine în casă.”, explică dr. Apostolescu.

Ca să te asiguri că sesiunea de curățenie în toată casa va decurge bine, fără complicații, recomandarea specialistului ar fi ca, înainte să te apuci de treabă, să faci câteva mici exerciții de stretching. Fă câteva mișcări ușoare de brațe, cercuri de șolduri și întinderi ale picioarelor ca să îți relaxezi mușchii. „Exercițiile de streching oferă corpului flexibilitatea adecvată pentru a lucra pentru perioade lungi de timp. Îți pregătesc mușchii și ligamentele pentru efort, astfel încât să poți preveni o accidentare sau o întindere. Nu subestima această etapă.”, arată dr. Robert Apostolescu.

Pe lângă pregătirea fizică, este crucial să te asiguri că echipamentul pe care îl utilizezi este potrivit pentru corpul tău. Un echipament prea mic, prea greu poate duce la dureri și chiar probleme articulare.

Postura este extrem de importantă atunci când lucrezi în casă. Încearcă să eviți aplecatul frecvent în față, deoarece aceasta exercită o presiune prea mare asupra discurilor vertebrale. Poziția corectă a corpului în timpul activităților casnice și a curățeniei de primăvară este una care menține o aliniere adecvată a coloanei vertebrale și a membrelor, reducând astfel presiunea asupra articulațiilor șoldului și genunchiului.

Curățenia în casă presupune să ștergi, să pulverizezi, să îngenunchezi, să te apleci și să ridici tot felul de obiecte. Atunci când faci asta cu moderație, este puțin probabil să apară probleme. Dar dacă te suprasoliciți, articulațiile tale ar putea avea de suferit. Așadar, unele sarcini casnice trebuie făcute zilnic, în timp ce altele pot fi amânate.

Adaptează-te și încearcă să planifici activitățile, să cureți zilnic doar zonele de mare atingere și pe cele pe care le folosești cel mai des, iar alte zonele să le programezi săptămânal sau trimestrial.

Sigur că îți dorești să termini treburile cât mai repede posibil, însă îți recomandăm să încerci să încetinești puțin, pentru că este important să fii atent la postura și la modul în care te miști, ca să eviți accidentările. „De exemplu, atunci când trebuie să dai cu mopul, să aspiri sau să mături,  este indicat să eviți mișcările de răsucire. Ține aspiratorul, mătura sau mopul aproape de corp. Și împinge, mai degrabă decât să tragi, obiectele grele pentru a curăța sub ele. La fel, dacă trebuie să ridici ceva greu, cere ajutor. Dacă poți ridica singur obiectul, evită să te răsucești brusc. Aceste mici detalii pot face diferența în sănătatea ta articulară.”, este de părere dr. Apostolescu.

Foto: shutterstock

Preluat de la: csid.ro