sindromul-ovarelor-polichistice.jpg

Sindromul ovarului polichistic afectează 5-10% dintre fetele și femeile cu vârsta cuprinsă între 15 și 44 de ani, fiind o cauză frecventă de infertilitate, din fericire tratabilă. Deși nu se cunoaște cu certitudine cauza acestei afecțiuni, ci doar factorii de risc, există diverse tratamente care ameliorează simptomele și ajută femeile să devină mame.

Aflăm mai multe detalii despre această condiție medicală de la dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie cu supraspecializare în infertilitate.

Riscul să te confrunți cu sindromul ovarului polichistic este mai mare dacă ai avut în familie o soră, mătușă, mamă care a suferit de aceeași problemă.

Dar nu doar genele pot fi de vină! Și rezistența la insulină poate fi un factor de risc. Cu cât nivelul glucozei este mai mare, cu atât ești mai predispusă la apariția acestui fenomen, care  provoacă mai multe reacții în cascadă în privința hormonilor.

Din cauza dezechilibrelor hormonale determinate de sindromul ovarului polichistic, adolescentele și femeile tinere se pot confrunta cu unul sau mai multe simptome din cele descrise mai jos:

Fără un tratament adecvat, sindromul ovarelor polichistice duce la rezistență la insulină și risc crescut de instalare a diabetului de tip 2. Potrivit statisticilor, aproape jumătate dintre femeile cu SOP dezvoltă prediabet sau diabet înaintea împlinirii vârstei de 40 de ani.

De asemenea, această afecțiune – dacă nu este tratată – predispune la probleme precum hipercolesterolemie (colesterol crescut), hipertrigliceridemie (trigliceride crescute), hipertensiune, boli de inimă, apnee de somn, obezitate, depresie, torsiune ovariană sau chiar cancer endometrial (din cauza nivelului excesiv de estrogen).

Sindromul ovarului polichistic este o consecință a unui dezechilibru hormonal care împiedică eliberarea ovulelor (ovocitelor) din ovare, ceea ce creează dificultăți în privința obținerii unei sarcini.

Se estimează că aproape 80% dintre femeile diagnosticate cu SOP au probleme de fertilitate.

Tulburările ovulatorii sunt cauza principală de infertilitate la femeile cu SOP. Din cauza nivelului crescut de testosteron sau ca urmare a nematurizării foliculilor, ovulația nu se produce.

Și chiar și atunci când o femeie cu SOP reușește să ovuleze, din cauza dezechilibrelor hormonale care afectează mucoasa uterului, embrionul nu se poate implanta corect.

Din acest motiv, atunci când există simptome dintre cele descrise anterior și sarcina nu poate fi obținută pe cale naturală, este indicată vizita la medicul specialist în infertilitate, pentru a stabili cea mai bună variantă terapeutică.

Pentru femeile care își doresc să rămână însărcinate, tratamentul sindromului ovarului polichistic necesită o altă abordare, în comparație cu protocolul terapeutic indicat femeilor care nu plănuiesc să aibă copii.

Iar dacă o femeie află că are SOP abia în timpul sarcinii, e bine de știut că acest lucru crește riscul de complicații, cum ar fi diabetul gestațional, preeclampsia ori nașterea prematură.

Tratamentul SOP se adresează ameliorării simptomelor, deci nu are scop curativ, ci doar adjuvant. Spre exemplu, în unele situații pot fi necesare doar anumite modificări în stilul de viață, cum ar fi scăderea în greutate și mișcarea zilnică, pentru a aduce la normal indicele de masă corporală, nivelul de glucoză, dar și pentru a regla menstrele.

Însă de cele mai multe ori sunt recomandate diverse medicamente care, împreună cu un stil de viață sănătos și un regim alimentar corect, ajută la ameliorarea simptomelor SOP și la creșterea șanselor de a rămâne însărcinată.

Exemple de astfel de medicamente sunt citratul de clomifen (stimulează ovarele să elibereze ovule –nu se administrează mai mult de 6 luni), letrozolul (blochează producția de estrogen și crește secreția hormonului de stimulare foliculară, FSH), metforminul (corectează rezistența la insulină) sau injecțiile cu gonadotropină (pentru declanșarea ovulației).

În cazul în care aceste tratamente nu dau rezultate, există varianta drillingului ovarian pe cale laparoscopică, sub anestezie generală, pentru eliminarea țesutului în exces de pe suprafața ovarelor care determină excesul de testosteron și implicit problemele de fertilitate asociate. Această intervenție este însă destul de rar practicată și nu oferă rezultate permanente – ovulația funcționează corect doar timp de 6 până la 8 luni.

Dacă toate variantele prezentate mai sus nu au succes, atunci poate fi luată în calcul fertilizarea in vitro. În acest caz, femeia trebuie să urmeze un tratament de stimulare ovariană pentru a produce cât mai multe ovule, care ulterior sunt prelevate prin puncție ovariană, fertilizate în laborator și transferate în uter.

Foto: shutterstock

Preluat de la: csid.ro