burnout.jpg

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, burnout-ul reprezintă „Epuizarea ca rezultat al stresului cronic la locul de muncă, care nu a fost gestionat cu succes” și se caracterizează prin trei dimensiuni:

“Burnout-ul se referă în mod specific la fenomene din contextul ocupațional și nu ar trebui aplicat pentru a descrie experiențe din alte domenii ale vieții.”

Așadar, burnout-ul este o stare de epuizare emoțională, fizică și mentală cauzată de stres excesiv și prelungit. Apare atunci când persoana în cauză se simte copleșită, epuizată din punct de vedere emoțional și incapabilă să facă față cerințelor constante, practic i se reduce productivitatea, își pierde interesul și motivația pentru postul pe care-l ocupă.

Efectele negative ale burnout-ului se răspândesc în fiecare domeniu al vieții, inclusiv acasă, serviciu și viața socială. Burnout-ul poate provoca, de asemenea, schimbări pe termen lung în corpul persoanei afectate, care ofac vulnerabilă la diverse boli , de aceea este recomandat să fie luate măsuri de la primele semne.

Următoarele indicii pot semnala instalarea epuizării:

Burnout-ul este un proces gradual, nu apare peste noapte, semnele și simptomele sunt subtile la început, dar se agravează pe măsură ce timpul trece. Dacă vă dați seama de ceea ce se întâmplă și luați măsuri, preîntâmpinați astfel probleme mult mai grave de sănătate, dar dacă sunt ignorate,  pot duce la instalarea epuizării.

Semne și simptome fizice ale epuizării:

Semne și simptome emoționale ale epuizării:

Semne și simptome comportamentale ale epuizării:

Burnout-ul poate fi rezultatul unui stres neîncetat, dar nu este același lucru cu prea mult stres. Stresul, în general, presupune prea multe presiuni care solicită prea mult fizic și mental o persoană. Cu toate acestea, oamenii stresați încă își pot imagina că, dacă pot ține totul sub control, se vor simți mai bine.

Burnout-ul, pe de altă parte, înseamnă epuizare, să te simți gol și epuizat mental și lipsit de motivație. Oamenii care se confruntă cu burnout-ul nu văd adesea nicio speranță de schimbare pozitivă în situația lor. Dacă stresul excesiv se simte ca și cum te-ai înecat în responsabilități, epuizarea este un sentiment mult mai profund. Și, deși de obicei persoana în cauză este conștientă că ește supus stresului excesiv, nu sesizează întotdeauna gradul de epuizare la care a ajuns.

Burnout-ul provine adesea din activitatea în care o persoană este angrenată, însă epuizarea însă nu este cauzată doar de munca stresantă sau de prea multe responsabilități ci și alți factori contribuie la burnout, inclusiv stilul de viață și trăsăturile de personalitate.

Cauzele de epuizare legate de muncă:

Cauzele epuizării datorită stilul de viață:

Confruntarea cu burnout-ul – Indiferent dacă recunoașteți semnele de avertizare ale epuizării iminente sau că ați trecut deja de punctul critic, încercarea de a continua nu va provoca decât daune emoționale și fizice suplimentare.

Confruntarea cu burnout-ul necesită abordarea celor “trei R”:

Burnout-ul se poate simți adesea insurmontabil. Dar sentimentul de a fi copleșit este un semnal, nu o sentință pe termen lung. Înțelegând simptomele și cauzele și implementând aceste strategii, vă puteți recupera și construi o foaie de parcurs pentru prevenire. Experiența burnout-ului poate servi drept un punct de cotitură care vă poate lansa într-o carieră mai durabilă și o viață mai fericită și mai sănătoasă.

Este în regulă să spui nu la mai multă muncă, iar angajatorii au obligația de a susține bunăstarea personalului și de a se asigura că personalul nu este suprasolicitat, stresat și nu se îndreaptă către epuizare.

Există lucruri care pot fi făcute pentru a reduce riscul de epuizare, putem fi capabili să răspundem la stres într-un mod sănătos, să ne redresăm după provocări și să devenim mai puternici în acest proces.

Rezistența poate fi dezvoltată învățând să vă opriți și să stabiliți limite pentru munca dvs. împiedicând interferența între viața profesională și cea personală.

Indiferent de profesie, job-ul nu este unicul mod care definește o persoană, iar dacă jobul devine insuportabil, luați în considerare schimbarea lui.

Foto: shutterstock

Preluat de la: csid.ro