vioara-instrument-muzical-muzica-diez-logo-main-foto.jpg

Alegerea instrumentului potrivit este o decizie importantă atât pentru muzicienii începători, cât și pentru cei cu mai multă experiență. Dacă ești în căutarea viorii perfecte pentru lecțiile de la școala muzicală, este esențial să ții cont de un set de reguli care te vor ajuta să nu dai greș.

Am organizat articolul astfel încât să te orientezi mai ușor. Respectiv, avem sfaturi individuale, fie că decizi să cumperi vioara dintr-un magazin specializat, să alegi un instrument analizând magazinele online, fie preferi să exersezi pe o vioară care își cunoaște deja treaba, adică la mâna a doua.

Stare fizică. Verifică vioara ca să nu fie zgâriată sau fisurată. Este important ca instrumentul să fie într-o stare impecabilă. De la viorile noi așteptările trebuie să fie pe măsură. Instrumentul nou trebuie să te încânte prin aparență; el neapărat va avea luciul necesar și va arăta bine estetic.

Componentele. Asigură-te că vioara ta vine la pachet cu toate accesoriile necesare, așa precum călușul, corzile, cuișoarele etc. Uneori, instrumentele sunt vândute în seturi care includ și husa, arcușul, sacâzul, precum și bărbierul – o opțiune bună pentru începători.

Arcuș suplimentar. Cu mare încredere îți recomand să achiziționezi și un arcuș suplimentar. Acesta te va ajuta să te adaptezi la diferite stiluri sau te poate scoate din impas în cazul unei defecțiuni a arcușului principal.

Stare generală. Viorile la mâna a doua pot avea zgârieturi sau fisuri. De asemenea, ai putea să te aștepți și la lipsa unui luciu, deoarece lacul de la suprafață ar putea fi deteriorat. Aceste defecte sunt acceptabile atât timp cât sunt nesemnificative. În schimb, dacă unele detalii ale instrumentului sunt dezlipite sau arată dubios, îți recomand să reanalizezi opțiunea de a cumpăra vioara.

La fel, asigură-te că niciun component absolut necesar viorii nu lipsește. Vioara neapărat trebuie să aibă: capul, gâtul, limba, prăgușul etc.

O vioară „cu experiență” nu e o investiție rea, fiindcă nu există o limită exactă de proprietari pe care a putut să-i aibă în trecut o vioară bună. De fapt, cu cât mai mulți muzicieni au cântat la ea, cu atât sunetul instrumentului este mai bun, așa se crede.

Verifică sunetul. Încearcă instrumentul pentru a evalua calitatea sunetului. Dacă sunetul este nesatisfăcător pentru tine, poți să verifici instrumentul cu ajutorul unui profesor de muzică sau al unei persoane mai inițiate în domeniu. Este recomandat să verifici viorile la mâna a doua împreună cu o persoană care poate auzi calitatea sunetului, deoarece acest aspect este cel mai important la un instrument.

Fotografii și înregistrări. Solicită fotografii recente și înregistrări video ale viorii. Acest lucru o să îți permită să evaluezi aspectul și sunetul viorii înainte de achiziționare.

Verifică opțiunile. În anumite magazine online, specializate în instrumente muzicale, vei găsi înregistrări audio adiționale anunțului de vânzare, care îți permit să asculți sunetul viorii înainte de cumpărare.

Prețurile viorilor pot varia considerabil în funcție de calitatea și starea instrumentului. Viorile din lemn sunt cele mai scumpe, începând cu 6 000 de lei, pe piața locală. Prețul pentru o vioară la mâna a doua în școlile muzicale din raioanele Moldovei este între 1 500 și 4 000 de lei, dar poate varia în funcție de condiția și calitatea instrumentului. În cazul viorilor din magazinele online din Moldova, prețul acestora este între 2 500 și 7 000 de lei.

În acest material găsești lista școlilor muzicale din Chișinău și suburbii la care se pot înscrie elevii.

Preluat de la: diez.md