Roadsigns_7_kids-e1710343569605.jpg

Instalația Road Signs of Tomorrow, gândită de Agenția de publicitate din Chișinău Piko și elaborată împreună cu Atelierul de design „Mihai Stamati”, va fi expusă în cadrul unuia dintre cele mai importante festivaluri din domeniul creativ și vizual din lume – OFFF Barcelona. Aceasta reprezintă un studiu asupra indicatoarelor rutiere ce pot apărea în viitorul mediu sau îndepărtat.

Potrivit directorului de creație Piko, Constantin Șarcov, totul a început în momentul în care organizatorii Dutch Design Week (DDW), un eveniment despre design neerlandez, au anunțat tema ediției din 2022: Your vision of the Future (Viziunea ta asupra viitorului). Atunci, pentru că DDW-ul era un vis al echipei, membrii acesteia s-au mobilizat și au expediat spre aprobare trei concepte, „coapte după câteva săptămâni de ședințe”. Două dintre ele au fost acceptate, inclusiv Road Signs of Tomorrow, inspirat din cultura pop, cărți, jocuri, ilustrații, studii și science-fiction.

În ceea ce privește realizarea propriu-zisă a Road Signs of Tomorrow, această etapă a durat aproximativ trei luni și a necesitat circa 4 000-6 000 de euro, fiind posibilă datorită sprijinului din partea USAID și al Ambasadei Suediei în Republica Moldova.

Scopul instalației constă în explorarea viitorului prin prisma designului grafic și a unei compoziții deschise (lucrare artistică în care privitorului îi este sugerat un spațiu mai vast decât limitele cadrului). Mesajul proiectului este că oamenii din viitor ar putea trăi într-un mediu deloc prietenos și sigur. Astfel, ar fi bine ca situațiile prezentate în instalație să fie prevenite, iar implementarea semnelor în viața reală să nu devină necesară.

Până în prezent, instalația a fost expusă la Dutch Design Week in Eindhoven, Dutch Innovation Days in Enschede, Romanian Design Week (online) și Artcor. Totodată, pe viitor, Piko preconizează să realizeze și o carte de stickere pe baza ei.

Road Signs of Tomorrow se adresează publicului larg, dar și artiștilor/creatorilor futuriști dornici să contribuie cu idei privind alte posibile indicatoare ale viitorului. Așadar, dacă aveți vreo idee ingenioasă, o puteți expedia printr-un mesaj pe pagina de Instagram dedicată proiectului, aici.

Preluat de la: diez.md