Așadar, iată câteva lucruri bine de știut, care te vor ajuta să-i asiguri confortul animalului tău de companie pe perioada sezonului rece, dar și te vor ajuta să fii informat(ă) în legătură cu eventuale riscuri și pericole pentru sănătatea acestuia în această perioadă a anului.
#1 Gestionează proporțiile de hrană al animalului tău de companie
La fel ca oamenii, animalele de companie au nevoie calorii pentru energie, iar alimentele furnizează caloriile pentru a alimenta activitățile care ajută la menținerea căldurii patrupezilor, cum ar fi activitatea fizică.
În funcție de greutatea animalului de companie și de tipul de blană, numărul de calorii de care are nevoie variază. Câinii și pisicile cu grăsime corporală scăzută și o blană subțire sau fără păr pot avea nevoie de mai multe calorii în timpul iernii pentru a-și menține căldura corporală. Pe cealaltă labăparte, animalele de companie cu o densitate mai mare a grăsimilor și o blană groasă pot avea nevoie de mai puține calorii iarna, deoarece sunt mai bine protejate de frig și nu au nevoie să cheltuiască atât de multă energie, scrie petMD.
Așadar, consultă-te cu medicul veterinar pentru a calcula eficient cantitatea de mâncare de care are nevoie animalul tău de companie în sezonul rece.
#2 Protejează lăbuțele animalului de companie atunci când îl scoți la plimbare
Chiar și în plină iarnă, câinii trebuie să petreacă ceva timp în aer liber pentru exercițiile zilnice și rutina fiziologică. În cele mai reci perioade, aceasta înseamnă plimbarea pe trotuarele înghețate și aspre, acoperite cu sare gemă și substanțe chimice pentru dezghețare.
Există diverse soluții și geluri protectoare pentru labele animalelor de companie care creează o barieră între acestea și suprafețele tratate cu sare sau reci. Pe lângă faptul că previn deteriorarea și formarea rănilor, astfel de remedii restabilesc umiditatea labelelor uscate sau crăpate.
Poți chiar să îi iei niște papuci pentru o protecție suplimentară, însă asigură-te că sunt confortabili pentru prietenul tău pufos!
Odată ce ați revenit de la plimbare, șterge bine labele animalului de companie pentru a îndepărta eventualele substanțe chimice sau rămășițele acestora.
#3 Nu uita de îngrijirea și coafura patrupedului
Este posibil să fii tentat(ă) să lași în voia sorții blana animalului de companie în pace în lunile reci, dat fiind faptul că aceasta nu mai cade atât de abundent ca în perioada caldă a anului, iar din cauza plimbărilor de durată mai scurtă, etse mai mică probabilitatea să li se încâlcească tot felul de chestiii în blană.
Dar îngrijirea acesteia pe timp de iarnă este de fapt foarte importantă. Pieptănă blana animăluțului tău în mod regulat și nu-i permite să formeze scame și încurcături, fiindcă așteptarea primăverii va face pieptănarea mai dificilă pentru tine și dureroasă pentru animalul tău de companie.
În plus, tunderea părului de pe labele animalului de companie poate ajuta la prevenirea blocării sării sau a substanțelor chimice. Deoarece baia regulată ajută la prevenirea uscarii pielii animăluțului, este important să ții pasul cu regimul scăldatului acestuia.
#4 Învață-ți patrupedul să-și facă treburile într-un loc amenajat din casă
Deși mulți câini sunt dresați să meargă la baie în aer liber, satisfacerea nevoilor fiziologice în interiorul casei poate fi o abiilitate necesară în zilele grele de iarnă. Păstrarea unor suporturi de antrenament la îndemână (a unor pelinci sau materiale absorbante) este deosebit de utilă atunci când vremea este mult prea dură.
Pune-le într-o parte caldă a casei și antrenează-ți patrupedul să cunoască acest loc și să-l utilizeze corespunzător.
De asemenea, pisicile au nevoie de un loc cald predestinat litierei pe vreme rece. Chiar dacă mulți stăpâni preferă să localizeze litiera departe de vedere, în locuri mai izolate sau îndepărtate, aceste locuri pot fi prea reci pentru pisici în timpul iernii. Se recomandă să o muți într-o zonă caldă a casei pe care pisicuța ta o poate accesa ușor și confortabil.
#5 Cunoaște semnele degerăturii și a hipotermiei
Deși rare, degerăturile și hipotermia pot fi fatale pentru animalele de companie care sunt expuse la vreme foarte rece. Limitați timpul petrecut de câinele sau pisica în aer liber și aveți grijă la semne și simptome.
Degerături apar atunci când animalele de companie sunt umede, iar frigul extrem dăunează direct pielii. Semnele includ culoarea albastră sau gri acolo unde pielea este afectată, umflături, porțiuni de „piele moartă”, vezicule și răceală pielii.
Hipotermie este condiția medicală care apare atunci când animalele de companie prezintă temperaturi corporale mult mai scăzute decât ar trebui să aibă în mod normal. Simptomele includ dificultăți de respirație, rigiditate musculară, slăbiciune și chiar comă.
Dacă bănuiești că animalul tău de companie are semne de degerături sau hipotermie, mută-l într-o zonă caldă și uscată și contactează imediat medicul veterinar.
#6 Utilizează responsabil antigelul
Folosirea responsabilă a antigelului este una dintre cele mai importante modalități de a menține animalele de companie în siguranță iarna. Deoarece antigelul conține un compus organic numit etilenglicol, este foarte periculos pentru animalele de companie dacă este consumat de către acestea.
Potrivit Pet Poison Helpline, doar o lingură de antigel poate provoca insuficiență renală la câini, iar o linguriță poate fi fatală pentru pisici.
Simptomele ingerării de antigel includ salivare, convulsii, sete excesivă, urinare și vomă. Asigură-te că animalul tăi de companie nu se apropie de zonele în care utilizezi antigelul și curăță bine eventualele scurgeri ale acestuia. Contactează imediat medicul veterinar dacă bănuiești că animalul tău de companie a ingerat antigel.
#7 Verifică sub mașină înainte de a porni la drum
Pisicile, în special, pot considera mașina ta drept un loc cald și confortabil pentru a se ghemui acolo. De fapt, multe pisici sunt deseori identificate sub capotă, deasupra roților și în alte spații restrânse ale vehiculelor.
Verifică sub mașină și lovește capota, pentru ca potențiala pisică care și-a găsit adăpostul acolo să tresară sau să dea semne de viață. Acesta este un sfat actual pentru siguranța animalelor, chiar dacă nu ai o pisică.
Totuși, nu tot ceea ce ține de sezonul rece prezintă risc și pericol. Iarna oferă oportunități de a te juca în zăpadă, de a explora peisajele de poveste și de a te distra într-un alt mod alături de prietenul tău pufos. Menținerea animalului de companie în siguranță pe vreme rece este esențială, dar nu va fi dificil dacă ești informat(ă) și echipat(ă) cu toate cele necesare.
Preluat de la: diez.md